Câți bani costă să ajungi preot în România. Sumele sunt halucinante: ‘Sunt disperați’

de: Ionuț Vieru
30 04. 2023

Dacă încă nu ați ales o meserie, iar pe viitor doriți să profesați ca și preot, ar fi bine să știți că va trebui să scoateți din buzunar sume mari de bani pentru a sluji, potrivit unui fost preot. Aflați în rândurile următoare despre ce este vorba.

Cât costă să ajungi preot în România?

Daniel Balaș este un fost preot care a slujit în comuna Ivrinezu Mic din județul Constanța. În momentul de față lucrează ca șofer de TIR și se bucură de popularitate pe rețelele de socializare, unde a dezvăluit cât se plătește pentru a obține o parohie.

Conform acestuia, 10.000 de euro costă doar seminarul, 8.000 de euro facultatea și 2.000 de euro licența. Dacă vi se par sume enorm de mari, să știți că pentru a sluji la o parohie este mult mai scump, undeva la 70.000 de euro, spune fostul preot.

Pentru a dovedi că nu minte, și-a sunat în direct mai mulți foști colegi de seminar, care au confirmat cele spuse de el. Acesta spune că mâncarea era groaznică la seminar și scumpă. Pe lângă asta, avea și alte obligații, „cadourile sfinților profesori”.

Citește și: Cât câștigă un preot în România, în 2022. Venitul depinde de funcția deținută în BOR

„Foarte mulți dintre preoții profesori te așteaptă la examen cu cartea lor pe care trebuie să o cumperi. Le cumperi cărțile Sfinților Părinți, care sunt plagiate, au dosare penale peste dosare penale. Ei sunt niște plagiatori ieftini, și vin la noi și ne vând gogoși și ne bagă cărțile pe care ei nici măcar nu le-au citit, dacă vrem să trecem examenul“.

Arhiepiscopia Tomisului l-a acuzat pe fostul preot

În prezent, Daniel Balaș este șofer de TIR în Anglia. A început această meserie după ce a părăsit parohia din localitatea Ivrinezu Mic. Tânărul are mulți urmăritori pe rețelele de socializare, iar acuzațiile lui au ajuns repede la Arhiepiscopia Tomisului.

De fapt, în luna februarie a anului trecut, Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că a primit mai multe sesizări cu privire la declarațiile publice ale fostului preot. În cele din urmă, la finalul lunii mai, preotul Daniel Balaș a fost caterisit, după ce Permanența Consiliului Eparhial a decis suspendarea acestuia de la slujire.

Citește și: Patriarhul Daniel, intervenție categorică în conflictul lui ÎPS Teodosie: ‘Produce tulburare’. Cum va fi soluționată cearta

Daniel Balaș a fost acuzat că a bulversat ordinea de drept a Bisericii prin mijloacele social-media, prin atacuri la adresa ierarhiei bisericești, despre care ar fi spus că ar fi luat și șpagă. Totodată, Arhiepiscopia Tomisului l-au acuzat pe fostul preot că a apelat la coarda sensibilă a credincioșilor pentru a câștiga bani pe rețelele de socializare.