Câți bani costă pastele din făina de greieri. Se vând deja în magazinele din România
Pastele din făină de greieri au ajuns și în România, fiind comercializate într-o localitate din nordul țării. Specialiștii sfătuiesc oamenii să consume aceste alimente. La ce preț colosal se vând pastele respective. Iată de unde le poți achiziționa.
Cât de sănătoasă ar fi făina de greieri
În vara anului 2021, Uniunea Europeană a autorizat utilizarea insectelor comestibile ca produs alimentar. Specialiștii susțin că acestea ar fi benefice pentru organism, necesită o cantitate mică de apă pentru a crește, având un impact minim asupra mediului.
Primele paste din făină de greieri au fost produse de compania Italian Cricket Farm din Torino, prima firmă care a solicitat autorizație pentru a comercializa făina de insecte. Potrivit experților în nutriție, aceste paste ar avea un conținut ridicat de proteine, fiind recomandate cu precădere sportivilor.
În 2023, 80% din populația lumii consumă în mod regulat insecte, după ce oficialii de la EFSA au certificat faptul că acestea ar fi complet inofensive.
În Europa au fost produse, deja, peste 6.000 de tone de proteine de insecte, iar, conform estimărilor celor de la Platforma Internațională de Insecte pentru Alimente și Furaje, în anul 2030, creșterea sectorului ar putea ajunge la 2-5 milioane de tone pe an.
„Deși suntem convinși că cultura noastră alimentară bogată va pierde cu greu spațiu pe piață în favoarea alimentelor pe bază de insecte, este totuși necesară dezvoltarea unei producții UE de proteine pentru hrana animalelor.”, au confirmat reprezentanții Confederației Generală a Agriculturii Italiene, notează România TV.
În ce oraș din România poți cumpăra făină de greieri
La supermarketurile din localitatea Baia Mare, românii pot cumpăra un kilogram de făină de greieri pentru prețul incredibil de 96,25 de lei. Conform indicațiilor scrise pe eticheta produselor, făina de greieri ar fi:
„BIO, fără gluten, fără conservanți și fără aditivi, chimicale sau conservanți. Acest tip de făină se poate adauga la orice rețetă pentru un plus de proteine, în smoothie-uri, clătite, fursecuri, brioșe, nachos, pâine, omlete, supe, biscuiți, budinci”.
Cu toate acestea, anumiți specialiști atrag atenția asupra unor anumite substanțe din insecte, care ar putea fi extrem de nocive organismului uman.
„Poate fi important pentru persoanele cu alergii cunoscute la insecte să evite pe cât posibil expunerea la viermii mici de faină. Studiile arată că afecțiunile cauzate de Alphitobius diaperinus includ simptome de astm, dureri de cap, dermatită, angioedem alergic, rinită și eritem.
Expunerea la vapori de chinonă poate duce, de asemenea, la conjunctivită și ulcerații corneene, iar chinonele produse de tenebrionide sunt suspectate a fi cancerigen.”, a declarat biologul Andreea-Cătălina Drăghici, cercetător la Muzeul Antipa din Capitală.
Citește și Cât costă făina de greiere în România. Se vinde la suta de grame, preţul e colosal