Câți bani câștigă un preot debutant în 2022. Suma uriașă pe care o primește un episcop

de: Ștefan R. Apostol
24 05. 2022

Pentru unii dintre noi, alegerea unei meserii sau vocații este extrem de importantă. Ca de altfel și remunerația lunară. Salariile, spun guvernanții, au crescut, iar ca urmare a ultimei decizii, din păcate, vor fi înghețate, cel puțin în sistemul de stat. Cu toate astea, există în România oameni care câștigă extrem de bine, făcând, uneori, ceea ce și-au ales ca și meserie. În cazul de față vorbim despre cei care au ales vocația de preot, iar salariile pentru un preot debutant sunt surprinzător de mari.

Cum știi care îți este vocația?

Există două mari decizii în viața unui om, doi poli în jurul cărora se învârte primul sfert din viața sa de obicei, și anume cu cine să se căsătorească și ce ocupație să urmeze. Aceasta din urmă este o întrebare cu care ne confruntăm de îndată ce suntem suficient de mari pentru a vorbi.

Ce vrei să te faci când vei fi mare?” este o întrebare pe care ne-o pun părinții, profesorii și prietenii. În anii adolescenței ne mulțumim să ne păstrăm planurile vagi și nebuloase. Dar în facultate presiunea crește, vrem să alegem o specializare legată de viitoarea noastră carieră. Dar s-ar putea să nu știm încă ce carieră vizăm. Așa că ne schimbăm specializările o dată, de două ori și poate chiar mai multe.

Și apoi absolvim. Societatea spune că acum am intrat în lumea muncii și că ar trebui să ne afundăm în profesia aleasă. Dar chiar și atunci, mulți dintre noi nu sunt siguri ce profesie ar trebui să fie aceea. Ne dorim o slujbă care să nu se simtă de fapt ca o slujbă. Ceva care să ne folosească talentele și să ne aducă o mare satisfacție. Ceea ce ne dorim cu adevărat nu este deloc un loc de muncă, ne dorim o vocație, o chemare.

Printre cei care-și simt vocația, uneori, din vreme, sunt cei care aleg calea preoției. Deși chemarea specifică va fi unică pentru fiecare în parte, există patru categorii de vocație pe care Biserica le folosește pentru a ne ajuta să discernem planul lui Dumnezeu. Este vorba de căsătoria, viața de burlac, preoția și viața religioasă.

Vocația și remunerațiile primite de un preot debutant

Unii aleg calea preoției, așa cum spuneam, pentru că simt o vocație. Alții, și se pare că sunt ceva cazuri, aleg acest drum din motive mult mai pământene, și anume banii. Poate părea pecuniară afirmația, dar realitatea ne demonstrează exact acest aspect.

Conform unor date statistice recente, un preot debutant în Biserica Ortodoxă Română poate primi o remunerație de cel puțin 3.700 de lei. Dar, conform acelorași date, salariul unui preot debutant poate crește, în funcție de studii și de gradul în care este încadrat, după cum urmează:

  • Preoții debutanți cu studii superioare au un salariu de 3.700 lei
  • Preoții cu studii superioare și grad I au un salariu de 4.000 lei
  • Preoții cu studii superioare și grad II au un salariu de 3.900 lei
  • Preoții cu studii superioare și grad definitiv au un salariu de 3.850 lei
  • Preoții debutanți cu studii medii au un salariu de 3.550 lei
  • Preoții cu studii superioare și grad I au un salariu de 3.700 lei
  • Preoții cu sudii superioare și grad definitiv au un salariu de 3.550 lei

 

Patriarhul Daniel încasează aproape cât Klaus Iohannis

Dacă în cazul unui preot debutant am văzut care este remunerația, dacă ne uităm pe statul de salarii al Patriarhului Daniel vom vedea că ÎPS Daniel are un salariu aproape cât președintele României, Klaus Iohannis. Conform datelor, ÎPS Daniel încasează lunar de 23.930 de lei.

Motivul pentru această sumă extrem de mare, este că funcția pe care o deține, de șef al BOR, este pusă la același nivel cu funcțiile de președinte al Senatului și Camerei Deputaților din Parlamentul României.

De cealaltă parte, că tot vorbeam de Klaus Iohannis, acesta încasează de la Administrația Prezidențială un salariu lunar de 24.960 de lei.

Concluzie

Deci, iată care sunt salariile în România pentru cei care-și regăsesc vocația în haina de preot. Dar nu sunt singurele joburi unde se câștigă extrem de mult, vorbind de angajații statului. Așadar, dacă simțiți că aveți vocație, alegeți ceea ce credeți că este bine.