Câți bani câștiga un ospătar, înainte de epidemie. Ramura cea mai greu lovită de criza sanitară
Terasele și restaurantele erau pline, anul trecut, pe vremea aceasta. Oamenii de-abia așteptau razele soarelui pentru a putea ieși la un suc cu prietenii, cu familia. Anul acesta însă totul s-a schimbat, din cauza pandemiei de coronavirus, iar unul dintre cele mai afectate domenii este chiar cel al restaurantelor.
Câți bani câștiga un ospătar, înainte de epidemie
Dacă până să fie anunțată starea de urgență pricinuită de pandemia de coronavirus un ospătar putea să câștige chiar și până la 5.500 de lei în fiecare lună, cu tot cu salariu și bacșiș, acum foarte mulți angajați din domeniul restaurantelor nu mai au niciun venit.
Patronii de restaurante au pus lacătul pe ușă și și-au trimis oamenii acasă. Unii au desfăcut contractele de muncă angajaților, alții i-au trimis acasă până trece pandemia. Foarte puțini se pare că au optat pentru șomajul tehnic oferit de stat, din cauza birocrației foarte stufoasă.
Businessmagazin.ro a vorbit cu un ospătar care a fost trimis pur și simplu acasă, c promisiunea că își va găsi locul de muncă, după trecerea pandemiei. Tânăra a recunoscut că este foarte greu, deoarece nu are niciun venit, iar singurii care i-au sărit în ajutor au fost doar părinții.
Venituri de zero lei, după decretarea stării de urgență
Dana are 25 de ani, lucrează de la vârsta de 16 ani în industria HoReCa şi acum aproximativ şapte luni s-a angajat ca barman-ospătar la un restaurant din Capitală. Cariera ei s-a încheiat brusc, atunci când coronavirusul a atins și România.
”De când a venit pandemia, stăm cu toţii acasă, fără să fim plătiţi. Am alţi prieteni cărora li s-a desfăcut contractul de muncă din prima zi când s-a anunţat starea de urgenţă. Nu ne-a anunţat nimeni nimic. Am tot sunat să întreb dacă beneficiem şi noi de şomaj tehnic. Au spus că este o foarte mare birocraţie şi dacă ne plătesc venitul lunar îşi vor recupera banii foarte greu, să nu luăm în calcul acest venit deoarece ei nu ni-l pot oferi”, a declarat tânăra pentru sursa menționată. ea.
Potrivit studiilor realizate de compania de consultanţă Next Root Management System, industria locală de HoReCa are peste 400.000 de angajaţi, din care aproximativ 30% şi-au pierdut deja locurile de muncă în ultimele săptămâni.