Ospătarii sunt la mare căutare în domeniul HoReCa, dat fiind faptul că mulți care practică această meserie pleacă în străinătate, în căutare de oferte mai bănoase.
Totuși, ospătarii ajung să câștige bani frumoși și în țară. Anunțurile postate pe site-urile de recrutare indică faptul că salariile pornesc de la 2.300 de lei pe lună și pot ajunge până la 4.000. Însă nu salariul este cel care îi încurajează pe candidați să opteze pentru această meserie, ci bacșișul, care aduce câștiguri frumușele ospătarului.
Ospătăria este o meserie care se învață destul de usor, în doar câteva luni. Apoi, la locul de muncă, important este să ai lângă tine un coleg cu experiență, de la care să înveți toate secretele. Ulterior, dacă ești serios, poți căștiga bani frumoși. În continuare, vă prezentăm ce salariu are un ospătar din cluburile de fițe din București și la ce sumă ajunge cu tot cu bacșiș.
Astfel, în cluburile de fițe din București, cu greu poți găsi un ospătar care să câștige mai puțin de 1.000 de euro pe lună. Dar, în funcție de implicare, dar și de zona din București unde este amplasat localul, spre exemplu în nordul Bucureștiului, unde unii ospătari pot ajunge să încaseze chiar și 2.000 de euro lunar, cum este și cazul restaurantului Casa di David.
Dacă vrei să practici și tu această meserie, trebuie să ai anumite aptitudini, cum ar fi o atenție mărită, atenție la detalii, o atitudine pozitivă etc.
Ospătarul are un rol important în restaurant, însă scopul său principal este să le asigure clienților o experiență plăcută, pentru ca ei să mai revină la acel local.
Ospătarul se asigură și că mesele sunt curățate și debarasate. El întâmpină clienții și îi ajută pe aceștia să găsească o masă liberă. Acesta trebuie să își impresioneze clienții atât prin atitudine, dar și prin ținută.
Ospătarul este cel care aduce meniurile și le recomandă clienților diverse feluri de mâncare sau de băutură, dacă i se solicită asta. El trebuie să preia comanda și să o ducă la bucătărie și să asigure o servire ireproșabilă a clienților și să le acorde toată atenția de care au nevoie.
Ospătarul întocmește nota de plată atunci când clienții o cer și să încaseze banii. La sfârșitul turei, ospătarul predă banii superiorului său. Iar după ce clienții au plecat, ospătarul trebuie să pregătească mesele pentru viitorii oaspeți.