Câți bani câștigă o dădacă în Italia: „Aici nu se caută angajați, ci sclavi“

de: Rosu Ioana
30 05. 2023

Italia trece printr-o perioadă economică tensionată, iar inflația și inactivitatea tinerilor în câmpul muncii a contribuit extrem de tare la această situație. Din păcate, țara pe care românii o vedeau ca o primă alternativă pentru a câștiga venituri mai mari decât în țară, a devenit o provocare și pentru cetățenii ei, astfel că lucrurile s-au schimbat radical. O tânără din Napoli a povestit recent ce oferte financiare a primit pentru postul de bonă cu normă întreagă.

Italia, fruntașă în Europa la numărul tinerilor care nu muncesc

Italia ocupă primul loc din Europa când vine vorba de numărul mare de tineri inactivi pe piața muncii, fiind înregistrate 1,6 milioane de persoane care nu lucrează, lucru confirmat și de Davide Peli, Președintele Tinerilor Antreprenori din Confartigianato.

„Tinerii sunt viitorul Italiei. Dar 1,6 milioane de persoane sub 35 de ani scoase din piața muncii reprezintă o „risipă” absurdă, o adevărată urgență care trebuie rezolvată rapid”, este semnalul de alarmă tras de acesta, citat de Rai News.

Potrivit statisticilor, Italia are o rată de inactivitate a tinerilor între 25 și 34 de ani de 25,4%, lucru care îi demoralizează pe cetățeni, având în vedere că segmentul de vârstă care ar trebui să reprezinte baza forței de muncă este parțial inactiv. Din acest motiv, la care se adaugă și inflația, salariile au scăzut semnificativ, în special în rândul angajaților necalificați.

Oamenii nu mai au bani să supraviețuiască de la o lună la alta, fiind considerați mai degrabă sclavi decât angajați. Publicația Corriere de la Sera a relatat cazul Emanuelei Calzarano, în vârstă de 28 de ani, din Pianura, un cartier din nordul orașului Napoli, care a încercat să-și găsească un loc de muncă în Napoli, însă surprizele neplăcute nu au întârziat să apară.

Din păcate, ofertele financiare erau mult sub nivelul de muncă pe care tânăra era nevoită să-l depună, iar acest lucru a dezarmat-o. În aceeși situație nefericită se află și mulți români plecați la muncă în străinătate. Și mai trist este faptul că, tânăra a absolvit în urmă cu zece ani ca tehnician în informatică, dar din păcate, ea nu a avut ocazia să muncească în domeniu, activând ca vânzătoare, secretară și chelneriță.

Ce „oferte” de muncă a primit Emanuela

Din cauza unor probleme de sănătate apărute la o mână, tânăra nu a mai putut lucre ca ospătăriță, așa că a fost nevoită să-și caute un post de dădacă., lucru care i-a adus și mai multă dezamăgire. Ea a publicat pe o rețea socială o postare prin care și-a exprimat dezamăgirea și mâhnirea față de modul în care sunt tratați angajații.

„Am fost chemată să lucrez de luni până vineri, de la 7.30 la 14.30, pentru 350 de euro pe lună, la negru. Aici nu se caută angajați, ci sclavi. Îmi cer scuze pentru izbucnire, dar sunt foarte indignată”, a menționat Emanuela Calzarano.

Înjosirea tinerilor care doresc să se angajeze nu se termină aici. În continuare, Emanuela a relatat o altă „ofertă” în care i se oferea puțin mai mult de 1 euro pe o oră, în condițiile în care trebuia să stea la job program full cu o responsabilitate enormă față de siguranța și îngrijirea unui copil.

„Babysitter, de luni până vineri, de la 8 dimineața la 19 seara, pentru 400 de euro pe lună. În total, aș fi câștigat puțin mai mult de un euro pe oră. I-am spus ofertantului că salariul era absurd, iar răspunsul pe care l-am primit a fost: „Păi, atunci stai acasă””.

Din păcate, din povestirile tinerei, situația în Italia seamănă cu cea din România, însă puțin mai îngrijorătoare. Din păcate, cu salariile castigate acolo nu-și permiți decât să-ți acoperi costurile la alimente și să plătești întreținerea. Ea a vorbit și despre neregulile din câmpul muncii, unde rar ajungi să vezi un contract de muncă, angajații fiind duși cu vorba de pe o zi pe alta.

„Cu 400 de euro pe lună, cum poți trăi? Astăzi costă mai mult să cumperi alimente decât acum un an, iar facturile au crescut vertiginos. Din câte am auzit, în anii ’50 era mai bine. Astăzi că suntem în 2023, în loc să mergem înainte, mergem înapoi: este descurajant”, a scris tânăra napoletană.