Câți bani a primit un român la recalcularea pensiei. Suma e bătaie de joc: ”Am rămas complet surprins după atâția ani de muncă”

de: Daoud Andra
19 08. 2024

Românii au început să primească, prin poștă, deciziile de recalculare și noile taloane de pensie. Dacă în cazul unora, pensia a crescut și cu 2.000 de lei, alții au avut surpriza să constate că majorarea este infimă sau chiar că pensia a scăzut, în urma aplicării noii legi.

Un pensionar, șocat de rezultatul recalculării

Începând din 16 august, Poșta Română a demarat procedura de distribuire a deciziilor de recalculare a pensiilor și a noilor taloane. Reprezentanții Casei Naționale de Pensii au precizat că în cazul a 700.000 de pensionari, s-au strecurat anumite erori.

Softul folosit pentru recalculare nu a luat în considerare și deciziile din instanță, astfel că unora dintre români le-au scăzut veniturile, în loc să le crească sau majorarea a fost infimă. Unul dintre românii pentru care recalcularea nu a avut rezultatul așteptat a primit doar 3 lei în plus la pensie.

”Am rămas complet surprins. 3 lei! O majorare de 3 lei după atâția ani de muncă este egal cu zero. Pot să îmi cumpăr o pâine și atât. Aveam 1.105 lei și acum am 1.108 lei”, a declarat bătrânul.

Ce pot face cei care sunt nemulțumiți de recalculare

Autoritățile au precizat că românii care se află în astfel de situații pot contesta decizia. Cei care au venituri mai mici în urma recalculării sau cărora pensiile le-au crescut foarte puțin au la dispoziție 45 de zile pentru a se adresa casei teritoriale de pensii de care aparțin. Dacă situația nu se remediază astfel, pot merge în instanță.

De asemenea, autoritățile au mai precizat că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. Pensionarii care au primit decizii cu sume mai mici decât aveau înainte vor primi tot pensiile anterioare, până la remedierea situației. Veniturile lor lunare vor fi, așadar, înghețate, timp în care se pot adresa angajaților de la casa de pensii de care aparțin, pentru a remedia problema.

”Există foarte clar o prevedere și în legea pensiilor care spune care este termenul de recuzare, de contestare a acestor decizii, dar eu zic că fiecare dintre pensionari ar trebui să facă o mică procedură prealabilă, să meargă la casele de pensii fie în audiență la director pentru a cere lămuriri cu privire la decizie. Numai după ce primește lămuriri de la colegii avizați, ar fi ultimul pas să meargă în instanță”, a spus Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii.

”Termenul de 45 de zile se referă la rămânerea definitivă a deciziei, dar calea cea mai ușoară pentru pensionari este de a cere aceste verificări la casele de pensii în cazul în care nu sunt lămuriți cu privire la decizia de recalculare. Există și acum și pe noua lege posibilitatea de a merge la casele de pensii pentru a cere verificări, iar dacă colegii noștri constată neconcordanțe au cadrul legal necesar pentru a veni cu o decizie de revizuire”, a precizat și ministrul Muncii, Simona Bucura.