Câte zile mai ține frigul în România. Meteorologii au actualizat prognoza, de când ar putea crește temperaturile
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru perioada 11 – 25 noiembrie 2024, anunțând o perioadă rece și noroasă pentru următoarele zile. Cu toate acestea, meteorologii estimează o încălzire treptată la sfârșitul săptămânii, când temperaturile vor începe să crească în toată țara, revenind aproape de valorile obișnuite pentru mijlocul lunii noiembrie.
Vremea rece și ploile, dominante în prima parte a săptămânii
Meteorologii de la ANM au prognozat o săptămână în care temperaturile vor fi sub normalul perioadei, în special în nordul și estul țării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 și 11 grade Celsius, iar minimele vor coborî în general între -5 și 6 grade.
Precipitațiile vor fi frecvente în Dobrogea, unde ploile ar putea fi mai abundente. De asemenea, se așteaptă ploi slabe, lapoviță și ninsoare în Moldova și pe arii restrânse în Maramureș și Transilvania.
În zona montană, sunt posibile ninsori slabe, iar vântul va prezenta unele intensificări în sud-estul țării. Dimineața și noaptea, ceața va persista în special în vest, sud-vest și centru, făcând ca atmosfera să fie umedă și friguroasă.
Încălzire treptată și mai puține precipitații după 17 noiembrie
Conform ANM, începând de la finalul săptămânii, temperaturile vor începe să crească ușor, iar vremea va fi mai blândă în majoritatea regiunilor. Valorile termice maxime vor ajunge în jurul mediilor climatologice pentru luna noiembrie, cu temperaturi de până la 13 grade Celsius în Banat, Crișana și sudul țării.
În Dobrogea și Muntenia, maximele vor putea depăși 12-13 grade, în timp ce minimele se vor menține în jurul valorilor de 4-6 grade. În Transilvania, temperaturile diurne vor atinge 10 grade, iar noaptea vor rămâne în jurul valorilor de 0 grade.
În regiunile joase, diminețile vor fi în continuare caracterizate de ceață densă, însoțită izolat de burniță, ceea ce va reduce vizibilitatea și va crea disconfort. În perioada 19-24 noiembrie, probabilitatea de precipitații va fi mai redusă, iar în zonele montane vor fi posibile doar ninsori izolate.
Regiunile sudice și estice vor avea parte de cele mai mari schimbări
În Banat și Crișana, temperaturile vor trece de la maxime de 8-10 grade în prima parte a săptămânii, până la 12-13 grade în perioada de încălzire.
În Moldova și Dobrogea, de asemenea, valorile vor crește treptat, iar vremea va deveni mai puțin rece. La munte, deși frigul va fi accentuat în prima săptămână, cu maxime în jurul valorii de 0 grade și minime de -6 grade, o ușoară încălzire este așteptată după 17 noiembrie.
Aici, temperaturile vor ajunge la 5-6 grade pe timp de zi, dar vor rămâne scăzute pe parcursul nopții. Meteorologii avertizează însă că în zonele montane și în regiunile nordice ar putea apărea noi valuri de precipitații după 20 noiembrie, iar frigul ar putea reveni temporar spre finalul lunii.
Această evoluție face ca toamna să își păstreze caracterul schimbător, iar temperaturile mai ridicate din a doua parte a lunii să aducă o pauză de la vremea mohorâtă și rece de la începutul intervalului.
Astfel, în următoarele zile România va trece printr-un episod de vreme rece, însă până la sfârșitul săptămânii se așteaptă o îmbunătățire a temperaturilor, revenind treptat la valori mai normale pentru sezonul de toamnă târzie.
Citește și Ninsori abundente în România. Zonele vizate de avertizarea Wintercast, potrivit experților Accuweather!