Câte zile libere vor avea românii în iunie 2024. Când are loc minivacanța de Rusalii

de: Ionuț Vieru
28 05. 2024

Mai sunt doar câteva zile până vom intra în iunie, luna în care românii vor primi mai multe zile libere plătite. Când va avea loc minivacanța de Rusalii și ce alte zile mai sunt libere, aflați în rândurile următoare.

Zile libere în iunie 2024

Luna iunie a anului 2024 vine cu mai multe zile libere pentru angajații din România. Prima zi liberă este și prima din lună, adică 1 iunie, atunci când sărbătorim Ziua Copilului.

Cu toate acestea, din păcate, 1 iunie va cădea într-o zi de sâmbătă, motiv pentru care mulți dintre bugetari nu se vor bucura de o zi liberă plătită, deoarece este în weekend.

Spre sfârșitul lunii vor avea liber pe 23-24 iunie, atunci când sunt sărbătorite Rusaliile. Din nou, prima zi de Rusalii pică într-o zi de duminică, zi liberă pentru majoritatea angajaților.

Prin urmare, angajații de la stat nu se vor bucura de o minivacanță de Rusalii anul acesta. Iată ce alte zile libere vor avea românii și când vor cădea:

  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)
  • 16 august (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
  • 25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)
  • 26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)
  • 27 decembrie (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)

Zile libere de la stat pentru controale medicale

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc vine cu un nou proiect, conform căruia românii vor avea zile libere plătite pentru a efectua controale medicale preventive. „Prevenția este cheia pentru sănătate pentru mulți”, spune aceasta.

Nicoleta Pauliuc a supraviețuit unei boli care, de cele mai multe ori, nu iartă: cancerul. Iată mesajul senatoarei:

Eu sunt norocoasă să spun: sunt supraviețuitoare. Ăsta e diagnosticul meu. Și este un diagnostic pe care îl împărțim cu toții. Suntem 20 de milioane de supraviețuitori și aparținători.

Vi se pare exagerat? Gândiți-vă că în România sunt peste 140 de mii de diagnosticați DOAR cu cancer. Asta înseamnă 140 de mii de familii care trec prin suferință.

Sute de mii de vieți bulversate. DOAR de boli oncologice. Cred că este momentul să insistăm în România pe prevenție.  Prevenția este cheia unei sănătăți mai bune și a unui sistem de sănătate mai eficient.

Știți câți români ajung la controale preventive? – Din cei, și așa puțini, care ajung la medicul de familie, mai puțin de 20 la sută au aflat de screening. Puțin peste o treime au primit o recomandare de screening.

Pe de altă parte, aproape 80 la sută dintre cei cărora medicul le-a spus să meargă la un control chiar s-au dus. Bolile nu aleg. Cancerul nu alege.

Nu se uită la vârstă, nu se uită la profesie, nu se uită dacă ai acces la un medic.