Câte zile libere vor avea angajaţii din România în luna mai. E o veste minunată pentru bugetari
Vești bune pentru toți angajații din România! Luna mai vine cu o mulțime de libere pentru ei, indiferent dacă sunt bugetari sau lucrează la privat. Ce scrie, de fapt, în Codul Muncii și de cât concediu vor avea parte românii.
Câte libere au angajații în mai
Se apropie sezonul vacanțelor, ce începe încă din ultima lună de primăvară. Pentru că au loc mai multe sărbători importante, oamenii aleg să își petreacă timpul liber plecați și își fac tot felul de planuri. Trebuie să știe, însă, care este perioada în care au, exact, dreptul la libere de la serviciu.
Conform Codului Muncii din România, luna mai aduce o serie de patru zile libere, spre bucuria tuturor angajaților. Aceste zile de respiro sunt garantate pentru toți, fiind un drept recunoscut și protejat de legislația în vigoare. Cu toate acestea, ignorarea acestei prevederi poate aduce angajatorilor amenzi considerabile, ce pot ajunge până la 10.000 de lei.
Potrivit dispozițiilor legale, angajatorii sunt obligați să ofere salariaților un total de patru zile libere în luna mai. Aceste dispoziții sunt valabile pentru întregul spectru al forței de muncă, indiferent dacă aceasta activează în sectorul privat sau în cel public.
Cele patru zile de liberare prevăzute de lege includ Ziua Muncii, sărbătorită în prima zi a lunii mai, precum și sărbătorile pascale creștin-ortodoxe. Astfel, lucrătorii beneficiază de zi liberă în data de 1 mai (miercuri) și în cele trei zile de sărbători religioase: Vinerea Mare (3 mai) și cele două zile de Paște (duminică, 5 mai și luni, 6 mai).
Ce se întâmplă cu cei care nu au liber
Având în vedere că 1 mai coincide cu o zi de miercuri, iar Vinerea Mare cu ziua de 3 mai, angajații din sectorul public vor primi, de asemenea, liber și în data de 2 mai. Totuși, această zi suplimentară de odihnă va trebui recuperată ulterior, conform dispozițiilor legale.
Există categorii de angajați care sunt obligați să meargă la serviciu și în zilele considerate nelucrătoare, pentru că lucrează în unități în care activitatea nu poate fi oprită. Asta se aplică în special în domenii precum unitățile sanitare, alimentația publică, ordinea publică și sectoarele cu activitate continuă sau care nu poate fi întreruptă din cauza specificului procesului de producție.
Conform prevederilor legale, pentru aceste categorii de angajați, timpul petrecut la locul de muncă în zilele de sărbătoare trebuie compensat cu timp liber echivalent în următoarele 30 de zile. În cazul în care acordarea timpului liber este refuzată din motive obiective, aceștia au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază, ca o formă de compensare a sacrificiului lor.
Este important de subliniat că angajatorii care nu respectă aceste reglementări riscă amenzi substanțiale, care pot ajunge până la 10.000 de lei, conform legii.
În ceea ce privește angajații care fac parte din minorități religioase sau care au beneficiat deja de zile libere în alte sărbători religioase, precum cei de rit catolic sau protestant, ei vor primi și ei zile libere corespunzătoare sărbătorilor ortodoxe. Totuși, conform prevederilor Codului Muncii, aceștia sunt obligați să recupereze zilele libere suplimentare conform unui program stabilit de angajator.