Câte zile de concediu medical poate acorda medicul de familie. Care este durata maximă și cum se plătește

de: Hainăroșie Liana
19 05. 2022

Câte zile de concediu medical poate acorda medicul de familie? Aceasta este o întrebare des întâlnită printre românii care se confruntă frecvent cu diverse probleme de sănătate. Răspunsul este bine de știut însă de către toți angajații din România. Mai ales că legislația privind numărul de zile de concediu medical și modul în care acesta se acordă s-au schimbat în țara noastră.

Modificarea legislativă referitoare la câte zile de concediu medical poate acorda medicul de familie a fost stabilită ca urmare a exploziei numărului de cazuri de COVID-19. România a înregistrat anul trecut un record al numărului de concedii medicale din această cauză. Mai exact, creșterea numărului de concedii medicale a fost, în 2021, de peste 280%, față de anul anterior, conform Digi24.ro.

Câte zile de concediu medical poate acorda medicul de familie în prezent 

Modalitatea de acordare a certificatelor de concediu medical în cazul incapacității temporare de muncă pentru boli obișnuite s-a schimbat de la 1 august 2021. Ordinul nr. 1.398/729/2021 prevede ca perioadele de concediu medical să fie acordate în cel puțin două etape.

Noua reglementare a modificat și câte zile de concediu medical poate acorda medicul de familie în această primă fază. Astfel, medicul de familie îți va putea acorda, în prezent, maximum 4 zile de concediu medical într-o primă etapă. Apoi, va fi necesară o nouă consultație medicală. Doar în baza acestei evaluări, concediul medical îți va putea fi prelungit până la limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an.

Evaluarea medicala, obligatorie pentru prelungirea concediului medical

În trecut, medicul de familie putea să-ți acorde concediu medical direct pentru maximum 10 zile. De asemenea, durata maximă cumulată a concediilor pentru incapacitate temporară de muncă era de 30 de zile calendaristice.

Concedii medicale care se acordă într-o singură etapă

Evaluarea medicală este necesară chiar și în cazul în care te afli în imposibilitatea deplasării la cabinetul medical. În această situație, consultația se va face la domiciliu sau la distanță. În cazul în care, după acordarea primei etape a concediului medical, nu te prezinți pentru evaluarea stării de sănătate, concediul medical nu-ți va fi prelungit.

Există și români care pot beneficia de concediu într-o singură etapă. Este vorba despre persoanele pentru care se eliberează:

  • concedii medicale pentru maternitate
  • concedii medicale pentru îngrijirea copilului bolnav
  • concedii medicale pentru risc maternal.

Concediul medical pentru risc maternal se acorda intr-o singura etapa

Noua lege aduce vești bune pentru părinții care au în îngrijire copii cu afecțiuni grave. Aceștia vor avea dreptul la concediu și indemnizație până la împlinirea vârstei de 18 ani a copiilor, și nu până la 16 ani, cum se întâmpla anterior.

O altă informație utilă românilor este cea despre numărul de zile de concediu medical care le sunt acordate celor care călătoresc în zone cu risc ridicat epidemiologic.

Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși aceste condiții erau cunoscute la momentul inițierii deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile, potrivit Casei Naționalei de Asigurări de Sănătate.

Cum se acordă și cum se plătește concediul medical

Pentru a beneficia de dreptul la concediu medical este necesar un stagiu de cotizare de minimum șase luni în ultimele 12 luni anterioare perioadei în care se acordă concediul medical. Pentru eliberarea certificatului de concediu medical ai nevoie de o adeverință de salariat. Din acest document trebuie să reiasă numărul de zile de concediu medical acordate în ultimele 12 luni.

Indemnizația pe care o vei primi în timpul perioadei de concediu medical diferă de tipul acestuia. De exemplu, pentru o boală obișnuită, vei încasa 75% din venitul brut obținut. Formula de calcul este următoarea: suma salariilor brute din ultimele 6 luni/suma zilelor de stagiu din ultimele 6 luni) x 75% x număr zile de concediu medical.

Un interes crescut în ultimii 2 ani a existat, ca urmare a situației pandemice, s-a înregistrat față de plata concediului medical în cazul îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Inițial, OUG nr.158/2005 prevedea cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină de 75% din baza de calcul stabilită. Legislația a fost însă modificată. Astfel, conform Legii nr.136 /2020, atât în cazul concediului medical pentru carantină, cât și în caz de izolare, cuantumul indemnizației este de 100%.