Câte unități alimentare au fost închise în România, de la începerea sezonului estival. ANSVSA nu a avut milă față de patroni

de: Manolică Anca
18 07. 2023

Nu mai este de joacă! Echipele de inspectori ale Comandamentului Sezon Estival 2023 efectuează verificări în toată țara, nu doar pe litoralul românesc! Aceștia au luat în vizor și zonele de agrement și localităţile de interes turistic din țară, iar în unele dintre ele au descoperit o mulțime de nereguli.

Câte unități alimentare au fost închise în România de ANSVSA, de la începutul sezonului estival

La nivelul fiecărei Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) judeţene au fost alcătuite echipe de inspectori care efectuează controale oficiale în unităţile de vânzare cu amănuntul care se supun înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Pentru o mai mare eficiență, DSVSA județene beneficiază de sprijinul autorităţilor locale, care informează DSVSA despre perioadele și locațiile în care se organizează anumite evenimente (târguri de vară, pelerinaje cu ocazia unor sărbători religioase, zilele comunelor), pentru a se asigura că nu este loc de incidente alimentare.

Punctele pe care inspectorii le urmăresc vizează condiţiile de igienă în care funcţionează unităţile de alimentaţie publică, pizzeriile, cantinele, unităţile tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, pensiunile turistice, hipermarketurile, supermarketurile şi magazinele alimentare și respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul.

S-au găsit multe nereguli

Potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA, în perioada 2 – 14 iulie s-au efectuat controale la 685 de unități, fiind aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.229.400 de lei.

Au fost emise, de asemenea, 2 decizii de suspendare a activităţii și 5 ordonanțe de interzicere a activității.

Citește și: Cum îţi dai seama că terasele de pe litoral sunt un pericol. La ce să fii atent când vrei să mănânci la mare

Totodată, inspectorii veterinari au dispus măsuri de reținere oficială și expediere către unități de neutralizare în cazul a 93 de kg de produse alimentare de origine animală care prezentau risc pentru sănătatea celor care le consumau.

Printre neregulile pe care inspectorii le-au găsit în urma controalelor și le-au sancționat conform legii, se numără:

  • depozitare necorespunzătoare;
  • neefectuarea operațiunilor DDD;
  • nesupravegherea statusului de sănătate al angajaților;
  • neigienizarea și întreținerea necorespunzătoare a spațiilor;
  • deficiențe în ceea ce privește etichetarea, manipularea și depozitarea produselor alimentare.

Important! Cei care descoperă nereguli din domeniul siguranţei alimentelor pot face o sesizare apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.

Citește și: Amenzi uriașe pe litoralul românesc! Ce nereguli au găsit inspectorii în Costinești sau Mamaia