Câte toalete publice sunt în acest moment în București. Numărul este jenant de mic (exclusiv)

de: Cezar Andrei
11 03. 2022

Deși pare incredibil pentru o capitală europeană în 2022, Bucureștiul se confruntă cu o lipsă acută a toaletelor publice. Multe dintre cele existente în prezent în Capitală nu pot fi folosite, iar în altele ți-e greu să intri din cauza mizeriei și a mirosului de nedescris.

În 2021, Primăria Generală nu s-a ocupat deloc de această problemă, pasând responabilitatea către primăriile de sector, pe motiv că nu are fonduri. Pentru acest an însă, municipalitatea promite că va pune în funcțiune peste 100 de toatele publice după aprobarea bugetului.

Câte toalete publice sunt în București

Primăria Generală nu pare îngrijorată de aspectul insalubru al Capitalei, unde gunoaiele zac cu zilele pe marginea străzilor în așteptarea firmelor de salubrizare să le ridice, sau unde toaletele publice sunt mai scumpe la vedere decât un concert în vremea pandemiei.

Este drept, poate avem pretenții prea mari de la edilii capitalei unei țări aflată la marginea de est a Europei, însă speranțele noastre s-au legat mereu de apartenența la Uniunea Europenă și beneficiile pe care le-am putea avea de pe urma acesteia.

În momentul de față, în București există sub 100 de toalete ecologice funcționale. Majoritatea sunt amplasate în parcuri și grădini publice. Anul trecut, municipalitatea nu a făcut astfel de achiziții, deși ar fi fost necesar, mai ales că orașul a găzduit meciuri ale Campionatului European de Fotbal. Primăria Generală s-a degrevat însă de aceste sarcini și le-a pasat primăriilor de sector.

Toaletele ecologice automate și mobile sunt amplasate în parcuri, grădini publice, precum și în alte locații cu aflux mare de cetățeni. În acest sens, necesarul de toalete ecologice trebuie asigurat atât de către Primăria Municipiului București cât și de către Primăriile Sectoarelor 1- 6, fiecare dintre aceste entități pentru locațiile pe care le administrează/dețin.

Ținând cont de situația financiară a Municipiului București și alocațiile bugetare pentru anul 2021, pentru a se asigura toaletele ecologice pe raza municipiului București, în luna mai 2021 s-au adresat solicitări administrațiilor locale ale sectoarelor 1- 6 ca și acestea să suporte din bugetul propriu asigurarea de toalete ecologice”, transmite Primăria Generală, potrivit Impact.ro.

Primăria Generală promite 128 de toalete ecologice noi în București în acest an

Potrivit surselor noastre, doar jumătate dintre primăriile de sector au răspuns pozitiv până în martie 2022 la o cerere făcută de Municipalitate încă din mai 2021. Primăria Capitalei promite totuși că anul acesta lucrurile se vor schimba și va amplasa 128 de noi toalete ecologice în tot orașul.

La nivelul Direcției Servicii Publice s-a derulat un Acord-cadru având ca obiect prestarea serviciilor de  „închiriere, amplasare şi întreţinere a toaletelor automate racordabile la rețeaua de canalizare și electricitate, precum și a toaletelor ecologice mobile” (care s-a finalizat la 31.12.2021).

În urma derulării unei proceduri de licitație publică, în data de 03.01.2022, a fost încheiat un nou Acord-cadru având același obiect de activitate, urmând ca după publicarea Bugetului pe anul 2022, să se deruleze un contract subsecvent în baza căruia vor fi amplasate și în funcțiune 64 toalete ecologice mobile, 46 toalete ecologice mobile pentru persoane cu dizabilităţi și 18 toalete automate racordabile”, se arată în răspunsul Primăriei Generale.

Cât vor costa noile toalete ecologice

În ceea ce privește toaletele înfoliate pe care le putem vedea în diverse locuri din București, Municipalitatea spune că acestea nu pot fi utilizate decât după începerea derulării contractului subsecvent.

După cum s-a menționat anterior, după publicarea Bugetului 2022, urmează derularea unui contract subsecvent la nivelul Municipiului București. De la începutul anului 2022 și până la aprobarea Bugetului, nu au fost întrunite condițiile legale pentru asigurarea acestui serviciu.

Toaletele automate care încă nu pot fi accesate, sunt cele care, o parte se vor regăsi în cadrul contractului subsecvent, iar altă parte din acestea ar trebui preluate de către Primăriile de sector”.

Valoarea contractului care va fi încheiat în acest an se ridică la aproximativ 2,3 milioane de lei.