Câte sarmale ai voie să mănânci la o masă? Mihaela Bilic îţi spune câte şi cum să le consumi

de: Sabina Anastasia
22 12. 2022

Preparatele pe bază de carne sunt nelipsite de pe mesele de Crăciun. Printre mâncărurile preferate ale românilor se numără și celebrele sărmăluțe. Te-ai întrebat vreodată câte sarmale ai voie să mănânci la o masă? Medicul nutriționist Mihaela Bilic explică cum trebuie să arate o porție sănătoasă de sarmale. Câte ai voie să mănânci de sărbători, la o masă.

Mihaela Bilic, despre beneficiile sarmalelor

Deși sarmalele sunt nelipsite de pe mesele de sărbători ale românilor, nu reprezintă un preparat tradițional românesc. Acest fel de mâncare își are rădăcinile în bucătăria turcă, de fapt. De-a lungul timpului, rețeta originală a suferit multe modificări, în funcție de gusturile și preferințele românilor.

Gospodinele din țara noastră prepară sarmale pe bază de carne de porc. Turcii obișnuiesc să folosească o cantitate medie de carne de vită sau miel, precum și un mix de condimente mult mai aromate. Lăsând acest aspect la o parte, denumirea de „sarma” vine, în realitate, din limba turcă, de la termenul „sarmak”, care înseamnă „a împături”.

Totuși, sarmalele au fost ridicate de către gospodinele din țara noastră la rand de produse tradiționale. Sunt mult iubite de români, mari consumatori de carne de porc. Și nu este deloc întâmplător! Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat că sarmalele conțin toate cele trei categorii principale de nutrienți: proteine și grăsimi (din carne), carbohidrați (din orez) și legume (varză).

Recomandarea de care ar trebui să țină cont toată lumea, pentru o alimentație sănătoasă, are legătură cu tipul de carne ales pentru compoziția de sarmale. Cel mai bine este să evităm carnea grasă. Astfel, este indicat să folosim pulpă de porc pentru a găti sarmale. Toate produsele trebuie fierte doar în borș, zeamă de varză sau suc de roșii, nicidecum în ulei.

Câte sarmale ai voie să mănânci la o masă?

Având în vedere că sărbătoarea Crăciunului bate la ușă, cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic a lămurit una dintre dilemele momentului. Aceasta se referă la cum trebuie să arate porția de sarmale de la masa de Crăciun, pentru a ne asigura că nu ne punem sănătatea în pericol.

Specialista în nutriție atrage atenția să nu exagerăm cu cantitatea de sarmale pe care o mâncăm la o masă. Deși pot fi consumate imediat după ce au fost gătite, sarmalele sunt mai gustoase odată cu trecerea timpului, a spus Mihaela Bilic.

„Ce sunt sarmalele? Un amestec echilibrat de carne tocată, varză murată și orez, totul fiert înăbușit sau gătit la cuptor, adică sănătos și dietetic, dacă am fost zgârciți cu grăsimea. Avantajul este că, odată gătite, pot fi consumate în zilele ce vor urma. Sunt chiar mai bune odată cu trecerea timpului”, a precizat medicul nutriționist.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci prea multe sarmale. Medicii trag un mare semnal de alarmă

O porție corectă de sarmale, din punct de vedere nutrițional, ar trebui să conțină 3-4 rulouri de varză cu carne. Sarmalele pot fi consumate și cu puțină smântână și alături de câteva linguri de mămăligă, potrivit Mihaelei Bilic. Astfel, ne vom asigura o masă cu adevărat sățioasă.