Câte lingurițe de cafea se pun la filtru. Greșeala care îi strică aroma, mulți români nu știu
Pentru foarte multă lume, ziua nu poate începe fără o cană caldă de cafea puternică și aromată. În momentul de față există mai multe moduri de a prepara cafeaua de dimineață, iar una dintre acestea este la filtru. O întrebare la care mulți caută răspunsul este câte lingurițe de cafea se pun la filtru.
Beneficiile consumului de cafea
Cafeaua este cea mai populară băutură din lume. Este consumată de oamenii de pretutindeni atât pentru gustul ei plăcut, cât și pentru efectele ei stimulatorii. Atunci când este băută în forma ei clasică, nu conține calorii. De asemenea, reprezintă o sursă perfectă de vitamine, minerale și antioxidanți.
Dacă este consumată în cantități moderate, cafeaua are efecte benefice asupra sănătății, potrivit studiilor. Atunci când vorbim despre o cantitate moderată, ne referim la circa 400 de miligrame de cafea pe zi. Câteva dintre beneficiile consumului de cafea sunt:
- stimularea sistemului nervos central;
- scăderea timpului de reacție;
- prelungirea duratei de timp până la instalarea somnului;
- creșterea abilității de concentrare;
- scade nivelul de estrogen;
- risc scăzut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2;
- scăderea riscului de dezvoltare a cancerului endometrial și a celui de ficat;
- scăderea nivelului inflamațiilor din organism;
- consumul constant de cafea este asociat cu un risc scăzut de a dezvolta boala Parkinson.
Citește și: Cum alegi cea mai bună cafea boabe. Secretul dezvăluit de specialiști
Câte lingurițe de cafea se pun la filtru
Cafea la filtru iese foarte gustoasă, însă de multe ori nu știm exact câte lingurițe de cafea trebuie să punem. În primul rând, fiecare filtru de cafea are o dimensiune diferită.
De asemenea, alegerea cantității corecte de cafea depinde de cât de puternică sau slabă doriți să fie cafeaua. De regulă, este bine să utilizați aproximativ o linguriță de cafea pentru fiecare 180 mililitri de apă. Dacă preferați o cafea mai puternică, adăugați mai multă cafea, dacă doriți o cafea mai slabă, puneți mai puțină cafea.
Puteți încerca unele metode destul de simple pentru a vă asigura că ați folosit cantitatea corectă de cafea. După ce ați preparat cafeaua, degustați-o, iar dacă este prea puternică, adăugați mai multă apă pentru a o dilua. Dacă este prea slabă, mai puneți cafea pentru a o întări.
Secretul pentru o cafea perfectă la ibric
O altă modalitate de preparare a cafelei este la ibric, însă pentru a avea un gust cât mai plăcut, trebuie să respectați proporțiile și timpul de fierbere. Veți avea nevoie de cafea măcinată fin, apă și zahăr. Va avea un gust mult mai bun dacă boabele de cafea au fost măcinate cu puțin timp înainte de prepararea cafelei.
Punem apa la fiert în ibric, măsurata cu ceașca, apoi adăugăm cafeaua. Pentru fiecare ceașcă de apă se adaugă o linguriță cu vârf de cafea și una de zahăr. Dacă faceți o cantitate mai mare de cafea, la fiecare 4 cești de apă adăugați încă o linguriță de cafea în plus.
Cafeaua va fi gata atunci când începe să fiarbă și face spumă. O scoatem de pe foc, o dăm deoparte și o lăsăm câteva minute, pentru ca zațul să se depună pe fundul ibricului. Dacă o fierbeți prea mult timp, aceasta va deveni amară și va avea gust de ars. De asemenea, puteți adăuga o linguriță de apă rece pentru ca zațul să se depună mai repede.