Câte cuvinte are limba română. Se află în topul mondial, sigur nu ştiai asta

de: Sabina Anastasia
27 10. 2023

Limba română este unică în lume din mai multe puncte de vedere, arată o analiză efectuată de lingviști la nivel mondial. Tu știi câte cuvinte formează vocabularul limbii pe care o vorbești zi de zi? Ocupă unul dintre primele opt locuri din acest punct de vedere, în întreaga lume. Iată despre ce este vorba!

Începuturile controversate ale limbii române

Istoria limbii române este la fel de controversată precum istoria formării poporului român. În principiu, există două aspecte ce împart taberele în două: cel științific și cel politic. În ciuda acestui lucru, ce este cert este că limba maternă a românilor este unică în lume din mai multe puncte de vedere.

Până în anul 1860, la redactarea limbiii române s-a folosit alfabetul chirilic. A urmat apoi o perioadă în care vorbitorii săi au adoptat un alfabet de tranziție, chiar înainte de adoptarea ofcială a alfabetului latin. În RSS Moldovenească, până în anul 1898, s-a folosit alfabetul chirilic modern sau cel rusesc adaptat.

Din ce este format vocabularul limbii române

În prezent, limba română se scrie pe baza alfabetului latin. Alfabetul actual al limbii materne a vorbitorilor de română cuprinde 31 de litere, ce formează cuvinte sau grupuri de cuvinte. Acestea formează vocabularul limbii române, care pe măsură ce trece timpul se poate îmbogăți consistent.

Așa se întâmplă că, dacă în urmă cu doi ani de zile, vocabularul limbii române prezenta 120 de mii de cuvinte, astăzi acesta este mai bogat. Vocabularul este alcătuit din două elemente: vocabularul fundamental sau vocabularul de bază și masa vocabularului.

Limbile din care am împrumutat termeni

Vocabularul fundamental sau vocabularul de bază conține termeni indispensabili vieții de zi cu zi, în timp ce masa vocabularului prezintă urmele lexicale ale contactului românilor cu alte popoare.

Limba română prezintă și cuvinte împrumutate sau formate pe baza unor termeni din alte limbi, cum ar fi: slava, greaca, germana, maghiara, turca, franceza, engleza, daco-getica.

Câte cuvinte are vocabularul limbii române

Cea mai recentă ediție a Marelui Dicționar al Limbii române arată că, la ora actuală, limba noastră prezintă nu mai puțin de 170 de mii de cuvinte. Acest total este calculat fără a ține cont de diminutive, ce reprezintă aproximativ 30 de mii de cuvinte, potrivit lingviștilor.

Un alt aspect ce face limba română unică este faptul că nu are dialecte, în ciuda vechimii sale. Este un detaliu despre care specialiștii spun că este fără precedent în lume.