Câte cuvinte ar trebui să citească într-un minut un copil la școală. O profesoară a făcut analiza: ‘Gradul de analfabetism e în creștere’

de: Mariana Olteanu
22 06. 2023

Analfabetismul funcțional este o realitate pentru 40% dintre elevii din România. În ultimii ani, profesorii se plâng tot mai mult de această problemă. Însă, acest fenomen poate fi stopat. Părinții care vor să știe dacă copilul lor poate înțelege corect un text, pot pune în aplicare următoare metodă.

Câte cuvinte ar trebui să citească într-un minut un copil la școală

Din fericire, Profesoara Mariana Marin care este conferențiar universitar la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială de la Universitatea de Stat din Republica Moldova vine în ajutorul părinților cu câteva sfaturi. Recent, aceasta a postat o analiză care este menită să-i ajute atât pe părinți cât și pe profesori. Potrivit acesteia, la clasa I, un copil ar trebui să citească în jur de 30-35 de cuvinte în mai puțin de un minut.

”Așadar, pentru automatizarea tehnicii citirii, este recomandabil ca până la finele clasei I, elevii să citească în jur de 30-35 de cuvinte sau 180-210 semne PE MINUT.
În clasa a 2-a, 55-60 de cuvinte, 330-360 semne.
În clasa a 3-a – 75-80 de cuvinte, 450-480 semne.
În clasa a 4-a – 95-100 cuvinte, 570 – 600 semne.
Au fost timpuri când consideram 120 de cuvinte norma pentru citirea automatizată.
Însă, din păcate, gradul de analfabetism funcțional este în creștere în ultimii ani.”
Profesoara dă vina pe tehnologie și susține că aceasta i-ar fi determinat atât pe cei mici cât și pe cei mari să fie mai leneși. Cadrul didactic a mai precizat că foarte mulți intuiesc ce au scris.
”De acest lucru poate fi considerată responsabilă evoluția tehnologiilor, care ne face mai leneși și ne face să intuim mai mult cele scrise decât să le receptăm adecvat.
Aceste norme sunt pentru citirea la prima vedere a unui text selectat potrivit vârstei.
Pentru alte tipuri de citire cum ar fi – cititrea de cunoaștere sau citirea unui text cunoscut normele se pot avansa un pic.”

42% dintre copiii și adolescenții români sunt analfabeți funcționa

Datele nu sunt prea optimiste. Potrivit acestora, 42% dintre copiii și adolescenții români sunt analfabeți funcțional. Mai mult, se pare că 2 din 3 copii din mediul rural sunt nevoiți să renunțe la școală. În cele mai multe cazuri, elevii din aceste zone nu au acoperite  nici măcar nevoile de bază. Iar, în astfel de condiții, școala este departe de a fi o prioritate.
Se pare că doar 11% (unul din 10) elevi au abilități depline la finalul anilor de studiu. Datele au fost scoase la iveală în urma unor teste standardizate, care au fost completate de 47.000 de elevi din toate regiunile țării.
Te-ar putea interesa și: Ce acte sunt necesare pentru înscrierea la liceu 2023. Documentele pentru dosar