Câte amenzi poți primi dacă nu ai rovinietă, de fapt. Legea e clară și puțini șoferi o cunosc

Câte amenzi poți primi dacă nu ai rovinietă, de fapt. Legea e clară și puțini șoferi o cunosc

Poate că, în anumite momente, avem impresia că suntem mai speciali ca țara. Nu este așa. În toate țările se găsesc gropi și în toate țările de pe mapamond trebuie să plătești vinietă – taxa de drum. Prin urmare, orice mașină care circulă pe drumurile naționale ale României trebuie să plătească această taxă. Că ne convine sau nu, ea trebuie achitată, altefel riscăm să luăm amendă dacă suntem surprinși de una dintre cele 86 de camere de la CNAIR. Totuși, câte amenzi poți primi pe an dacă nu ai rovinietă? Află în continuare.

Câte amenzi poți primi dacă nu ai roviniet

Nu e o noutate că, dacă una dintre cele 86 de camere de la CNAIR te surprind fără rovinietă, vei fi amendat. În funcție de autoturismul pe care-l conduci, amenda variază de la 250 de lei până la maximum de 4.500.

Prin urmare, este indicat ca, înainte de a pleca la drum cu mașina, să verifici valabilitatea vinietei online, lucru cât se poate de simplu. Tot ce trebuie să faci este să intri pe cnadr.ro sau erovinieta.ro, iar toată procedura va dura cel mult cinci minute. Cinci minute care te pot scuti de o groază de nervi și de o amendă de cel puțin 250 de lei.

Iată care este valoarea amenzii pe care o poți primi dacă ești prins fără rovinietă, în funcție de mașina pe care o conduci:

  • Autoturisme: 250 – 500 de lei;
  • Dube si vehicule de marfa sub 3,5 tone: 750 – 1.250 lei;
  • Vehicule de transport marfa epste 3,5 tone – 7,5 tone si vehicule de transport persoane cu 9 – 23 de locuri (inclusiv soferul): amenda intre 1.250 – 1.750 lei;
  • Vehicule de transport marfa de 7,5 tone – 12 tone si vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv soferul): amenda intre 1.750 – 2.250 lei;
  • Vehicule de transport marfa peste 12,01 tone, cu maximum trei axe inclusiv: 2.750 – 3.000 lei;
  • Vehicule de transport marfa peste 12,01 tone, cu minim patru axe inclusiv: 3.000 – 4.500 lei.

Citește și: Ai cont pe erovinieta.ro? Ce pericol te pândește, de fapt. Autoritățile trag un semnal de alarmă

Legea e clară, dar puțini șoferi o cunosc

Acum, revenind la întrebarea: „de câte ori pot lua amendă de rovinietă într-o lună de zile?“. Răspunsul este cât se poate de evident: o singură dată!

Potrivit legii în vigoare, indiferent de cate ori ai fost surprins de camere sau ai fost oprit de Poliție, lipsa rovinietei este amendată o singură dată pe lună. Termenul de prescriere pentru neplată este de patru luni din momentul în care te-au surprins camerele.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI