Câtă energie consumă creierul uman, de fapt, deși cântărește doar 2% din greutatea corpului tău VIDEO

de: Năstase Mirabela
18 11. 2021

Câtă energie consumă creierul uman, deși cântărește numai 2% din greutatea corpului. Trebuie să știi că acest organ este un mare consumator de energie.

Câtă energie consumă creierul uman

Deși creierul uman reprezintă numai 2 la sută din masa corporală, creierul consumă 20 la sută din cantitatea de energie pe care o produce organismul, asta însemnând de zece ori mai multă decât orice alt organ.

Astfel, procesul de memorare și capacitatea de concentrare sunt influențate de resursele energetice pe care le are creierul. Creierul este cel care coordonează atât acțiunile conștiente, cât și pe cele care nu sunt conștientizate.

În realitate, creierul folosește o cantitate mică de energie ca să îndeplinească sarcinile conștiente, iar 95% din energie este utilizată pentru îndeplinirea sarcinilor inconștiente, potrivit cercetătorilor de la Academia de Științe din Franța. Mai mult, în perioadele de odihnă, creierul este mult mai activ decât ziua, susțin specialiștii, iar asta este posibil întrucât, în timpul somnului, se intensifică procesele reparatorii la nivel celular și energetic.

De menționat este că principalul carburant al creierului este glucoza, aceasta fiind cea mai importantă sursă de energie. Așa cum neuronii au nevoie de oxigen încontinuu, au nevoie și de glucoză. La un efort deosebit, creierul are nevoie de un surplus de energie, motiv pentru care glucidele ar trebui să reprezinte 50 la sută din aportul energetic. Se poate asigura acest aport energetic consumând zaharuri simple precum orez, pâine, leguminoase, fructe, care trec lent în sânge.

Procesele cognitive cresc consumul de energie al creierului

Zaharurile simple ajung mai lent în sânge și sunt mai benefice pentru creier decât glucidele din dulciurile concentrate, care oferă energie organismului doar pentru o perioadă scurtă. Dr. Radu Braga cercetător în neuroştiinţe Centrul de Excelenţă în Neuroştiinţe, Universitatea de Medicină „Carol Davila” Bucureşti a spus:

”Creierul uman cântăreşte aproximativ 2 la sută din masa corporală, însă este responsabil pentru aproximativ 20 la sută din consumul total de energie al organismului.

În cifre, dacă estimăm pe parcursul unei zile un consum mediu de energie de 2.500 de calorii, creierul va consuma din acesta circa 500 de calorii (sau aproximativ 25 Watti din punctul de vedere al disipării de energie).

Procesele cognitive cresc consumul de energie al creierului, aspect demonstrat şi de studiile imagistice prin rezonanţă magnetică funcţională. O creştere semnificativă de consum energetic se produce în timpul somnului, mai precis în faza de somn cu mişcări oculare rapide.

În acest stadiu de somn au loc procese de consolidare a memoriei, masa neuronală este activată în proporţie de 70-80 la sută, iar temperatura creierului creşte cu 1 grad Celsius„, a spus cercetător în neuroştiinţe, potrivit adevărul.ro.