Câtă bere beau românii: consumul crește de la an la an
Românii sunt mari amatori de bere, iar consumul crește în fiecare an. Piața berii a înregistrat, anul trecut, o creștere de 3% ca volum.
Piața berii a crescut, în 2018, cu trei procente și a ajuns la un volum de 16,6 milioane de hectolitri. Dacă pare mult, să știi că este. Asta înseamnă că, dacă faci o medie, reiese că fiecare român a băut, anul trecut, 85 de litri de bere.
Surprinzător, a crescut consumul de bere fără alcool, cu 30%, dar berea la PET nu mai e preferată de români. 2018 e primul an în care berea „la bidon” a scăzut sub 50% ca pondere în piața locală, potrivit Asociației Berarii României.
Ce bere preferă românii
– Sticlă: 28,45% (+0,99pp)
– Doză: 20,58% (+2,38pp)
– Keg/Butoi: 3,41% (+0,03pp)
– PET: 47,57% (-3,37pp)
Principala bere băută în România e de tip lager, în vreme ce berile cu arome sunt spre coada clasamentului:
– Lager: 93,61%
– Specialități (berea neagră, nepasteurizată, albă, ale, roșie etc): 2,25%
– Mixurile de bere și berile aromatizate: 2,27%
– Berea fără alcool: 1,87%
În 2018, România a importat 0,54 milioane hectolitri de bere, în creștere ușoară față de 0,07 milioane hectolitri în 2017. Exporturile de bere au crescut aproape dublu față de importuri. Totuși, se păstrează la un nivel destul de redus, de doar 0,54 milioane hectolitri.
În România, producția de bere este în proporție de 97% producție locală, iar Berarii României suțin că industria berii înseamnă peste 85.000 de locuri de muncă, direct și indirect, iar membrii asociației au contribuit la bugetul statului cu 255 de milioane de euro pe anul trecut.
Cele cinci companii membre ale Asociației asigură peste 4.000 de locuri de muncă în cadrul celor unsprezece fabrici de bere, dintre care două microberării. Unitățile de producție ale membrilor Asociației sunt situate în Ploieşti, Constanța, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Pan¬telimon, Timişoara, Buzău, Braşov și Galați, iar cele două microberării sunt situate în Cluj-Napoca și Timișoara.