Cât zahăr trebuie să adaugi pentru cea mai delicioasă dulceață de gutui. Așa procedau și bunicile noastre

de: Sabina Anastasia
27 09. 2023

Dacă și tu ești pregătită să prepari dulceață de gutui, dar nu știi cât zahăr să adaugi în compoziție, ai ajuns la locul potrivit. Playtech Știri îți explică ce cantitate de zahăr trebuie să pui în 1 kilogram de gutui pentru ca gustul să fie unul desăvârșit. Află în continuare cum trebuie să procedezi.

Cât zahăr se pune la 1 kg de gutui

Dulceața de gutui se numără printre cele mai dulci produse pregătite de gospodine în sezonul de toamnă pentru lunile de iarnă. Nu este deloc greu să o prepari. Ai nevoie, în principiu, de gutui, zahăr și lămâie și/sau alte ingrediente care să ofere o aromă subtilă preparatului, în funcție de preferințe.

Chiar dacă nu este dificil să prepari dulceață de gutui, multe gospodine întâmpină o problemă comună: cât zahăr se adaugă la 1 kilogram de fructe, în așa fel încât preparatul să nu iasă prea dulce, iar zahărul să îi acopere parfumul specific și gustul aromat al gutuilor.

Se spune că la 1 kilogram de fructe trebuie adăugat 1 kilogram de zahăr, însă lucrurile nu stai tocmai așa. Riști ca preparatul să nu iasă pe gustul tău. Sfatul nostru e să adaugi jumătate din cantitatea fructelor sub formă de zahăr. Altfel spus, la 1 kilogram de gutui este bine să adaugi 500 grame de zahăr.

Ai grijă, de asemenea, să cântărești foarte bine toate ingredientele, înainte de a le folosi pentru dulceață. În acest fel, rezultatul final va fi un deliciu, exact ca pe vremea bunicilor noastre.

Cum să prepari dulceață de gutui

Ingrediente:

  • 4 kilograme gutui;
  • 2 kilograme zahăr;
  • 2 lămâi.

Mod de preparare:

  1. Se spală foarte bine gutuile și se lasă pe un prosop de hârtie pentru a se usca.
  2. Se taie fiecare gutuie în patru părți egale și se îndepărtează semințele.
  3. Se taie bucățile de gutui în alte bucăți mai mici, de dimensiune potrivită pentru dulceață.
  4. Se transferă gutuia în recipientul de bucătărie în care va fi gătită dulceața.
  5. Se adaugă zahăr peste gutui, în așa fel încât fructele să fie acoperite.
  6. Se toarnă în recipientul de bucătărie cu gutui un pahar cu apă.
  7. Se amestecă toate ingredientele foarte bine, apoi se pune vasul pe aragaz.
  8. Se lasă amestecul de gutui și zahăr la fiert, la flacără medie pentru început.
  9. Se amestecă foarte bine ingredientele, până când zahărul se dizolvă.
  10. Se spală lămâia, se taie în patru bucăți și se adaugă în recipientul de bucătărie.
  11. Se urmărește dulceața, iar când își schimbă culoarea și devine transparentă, se stinge focul.

Dulceața de gutui se fierbe, de regulă, în jur de o oră – o oră și 50 de minute. La finalul procesului de preparare, lămâia trebuie îndepărtată din compoziție. Se toarnă dulceața, cât încă mai este fierbinte, în borcane, care după ce s-au răcit se depozitează la rece. Poftă bună!