Cât zahăr se pune la socată ca să iasă super delicioasă. Cantitatea corectă pentru un gust perfect

de: Andreea Vînătoru
10 05. 2024

Socata este o băutură delicioasă, care se prepară de regulă în perioada mai – iunie, pentru că este perioada de înflorire a socului. Această băutură se prepară din flori proaspete de soc, dar poate fi făcută și iarna din flori uscate de soc. Cu toate acestea, puține gospodine știu cât zahăr se pune la socată ca să iasă super delicioasă.

Socata, cea mai veche plantă cultivată

În zilele toride de vară, ce poate fi mai răcoritor decât o socată rece, cu gheață? Pe lângă gustul său aromat și delicios, socata este cunoscută și pentru numeroasele beneficii asupra organismului.

Pentru cei care nu știu, socata este cea mai veche plantă cultivată vreodată. Socul, denumit științic Samabucus nigra, este un arbust de dimensiuni medii cu o tulpina răsfirată, în medie de până la cinci metri, care înflorește doar în lunile mai, iunie și iulie. Fructele acestei plantei sunt bace negre, lucioase, cu suc suc violet-purpuriu și gust dulce-acrișor. Din fructe se pot prepara gemuri sau dulcețuri delicioase.

Cât zahăr se pune la socată ca să iasă super delicioasă

Dacă vreți să pregătiți socată răcoroasă și gustoasă, aveți nevoie de florile proaspete de soc. Este bine, ca înainte să vă apucați să preparați băutura, florile de soc trebuie recoltate la începutul înfloririi, cand 70-80% dintre ele sunt înflorite.

Dacă le culegeți mai târziu, florile pot deveni amare, iar socata nu mai iese așa de delicioasă. În plus, este bine să evitați tulpinile verzi și folosiți doar influorescența, pentru că tulpinele pot face socata amară. De asemenea, mare atenție și la cantitatea de zahăr folosită. Pentru 1 litru de socată, se folosesc cam 100 de grame de zahăr.

Ingrediente socată proaspătă:

  • 10 flori de soc
  • 500 grame de zahăr sau miere
  • 5 litri de apă călduță
  • o bucățică de drojdie cât o alună
  • 2 lămâi netratate
  • un borcan de sticlă de 5 litri.

Mod de preparare:

Prima dată se spală bine florile de soc sub jet de apă și așază-le în borcan. Taie lămâile în felii subțiri și așază-le peste florile de soc. Separat, într-o cratiță, încălzește apa cu zahărul până când acesta se dizolvă complet. Nu trebuie să fierbi apa, ci doar să o încălzești ușor. Într-o ceașcă mică, dizolvă drojdia într-o linguriță de apă călduță și puțin zahăr. Adaugă acest amestec în borcan peste florile de soc și completează cu apa călduță.

Acoperă gura borcanului cu un tifon dublu și leagă-l cu un elastic. Lasă borcanul într-un loc cald, preferabil să fie expus la lumină solară, pentru aproximativ 2-3 zile. Compoziția va fermenta în acest timp, iar tu vei obține un suc delicios și aromat de socată. La final, filtrează-l, pune-l în sticle și păstrează-l la frigider!