Cât vor plăti românii de la 1 martie 2023 pentru parcare. S-a stabilit tariful unic

de: Stan Nicu
23 12. 2022

Primăria Capitalei a stabilit tariful unic pentru parcare. Discuțiile asupra tarifului care urmează să îl plătească șoferii în București au început încă din toamna acestui an, acum fiind aprobat tariful concret. Cât vor plăti românii de la 1 martie 2023 pentru parcare.

S-a stabilit tariful unic pentru parcare în București. Cât va costa ora de parcare

În urma propunerii făcute de viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a fost aprobat noul tarif pentru parcările publice din Municipiul Bucureşti.

Noul tarif unic va fi aplicat începând cu 1 martie 2023, iar șoferii vor trebui să plătească 5 lei/h. Prețul este valabil pentru toate parcările prezente şi viitoare care aparţin domeniului public şi privat al Municipiului Bucureşti, după cum a anunțat Nicușor Dan, primarul general al municipiului București.

Cât vor plăti riveranii pentru parcare

În plus, tariful pentru riverani va fi de 50 lei/lună şi 500 lei/an, fără posibilitatea rezervării locului de parcare.

Tariful a fost aliniat cu valoarea abonamentelor pentru parcaje de reşedinţă stabilite de primăriile de sector.

Astfel, se elimină o eventuală situaţie de discriminare pentru cetăţenii care locuiesc în diferite zone ale Bucureștiului.

Anunțul lui Nicușor Dan

„În elaborarea proiectului, Municipalitatea a ţinut cont de mesajele transmise de cetăţeni în cadrul procesului de consultare publică. Astfel, după expirarea timpului rezervat pentru parcare, vor fi alocate 15 minute gratuite pentru efectuarea unei plăți noi sau pentru eliberarea locului de parcare”, mai precizat primarul Nicușor Dan.

Șoferii vor avea ca modalități de plată a parcării tichetele preplătite, tichetele eliberate de operatorul parcării, SMS-ul sau plata online, utilizând aplicaţiile specifice.

Tarifele ce se vor aplica de la 1 martie 2023 pentru parcările din București

-Tarif unic de 5 lei/h, de luni până duminică, în intervalul orar 08.00-20.00.

-Abonamente pentru persoane fizice/juridice şi instituţii publice – 30 lei/zi sau 500 lei/lună.

-Abonamente pentru riverani: 50 lei/lună şi 500 lei/an.

-Tarif unic pentru autocare: 20 lei/oră de luni până duminică.

-Tarif loc parcare pentru încărcarea autovehiculelor electrice: 500 lei/lună.

Parcarea, plătită de toți șoferii

„Parcarea este un serviciu public și trebuie să fie accesibil tuturor, dar și plătit de către toată lumea! Proiectul elimină privilegiile de care beneficiază unele categorii, iar locurile de parcare din jurul instituțiilor statului vor deveni locuri publice de parcare cu plată”, a scris pe propria pagină de socializare Stelian Bujduveanu, viceprimarul Bucureștiului.

Ce bani au adus la bugetul Primăriei parcările

Administrarea corectă a locurilor de parcare a adus și beneficii, conform viceprimarului.

„Primăria Capitalei va încasa primele venituri – 10.000.000 lei – sub formă de dividende pentru anul 2022 de la Compania Municipală Parking București (CMPB). Banii vor fi folosiți pentru soluții de Mobilitate în București: reparații trotuare, străzi sau lucrări de sistematizare a traficului”, a mai scris Stelian Bujduveanu.