Cât vor crește pensiile în România, de la 1 ianuarie. Pensionarii se vor bucura
Sistemul public de pensii va trece printr-o serie de schimbări. Marcel Boloș e de părere că aceste noi modificări vor aduce o serie de beneficii pensionarilor. Noua lege a pensiilor prevede și o creştere a venitului pentru cei 5 milioane de pensionari. Cu cât vor crește pensiile?
Prin ce schimbări va trece sistemul de pensii?
Noua lege a pensiilor promite o serie de schimbări menite să vină în sprijinul pensionarilor. Actul normativ prevede o nouă formulă de calcularea a pensiilor dar și o creștere a acestora. De asemenea, această lege prevede și egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați.
”Ca element de noutate, acest număr de puncte dependent de salariul mediu din economie și salariul de încadrare al celui din sistemul public de pensii. Aici cred eu că este marea schimbare în ceea ce privește sistemul public de pensii și avantajele pe care le aduce.
Iar noi am făcut simulările la nivelul Ministerului de Finanțe a impactului bugetar pe care îl va avea, iar pachetul de măsuri de astăzi este legat de reforma aceasta a pensiilor”, a explicat Marcel Boloș în cadrul emisiunii Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea de la Antena 3 CNN.
Cu cât vor crește pensiile?
Noau lege prevede și mărirea pensiilor. În ceea ce privește procentul de creștere al pensiilor, Marcel Boloș a declarat că acesta va depinde într-o mare măsură de coaliția de guvernare.
”Dar nu este responsabilitatea Ministerului de Finanțe să stabilească aceste procente de creștere a pensiilor. Aceasta este decizia coaliției de guvernare”, a mai explicat Marcel Boloș la Antena 3 CNN.
Mai mult, Marcel Ciolacu susține că va face tot posibilul pentru ca această lege să intre în vigoare până la data de 1 ianuarie.
”A existat un contract cu Banca Mondială și au existat 3 variante de lege a pensiilor. Atât noi, cât și Comisia, considerăm că sunt inechități foarte mari în sistem între pensiile foarte mici și pensiile foarte mari.
Toată lumea caută un echilibru social, iar măsurile fiscale duc la o echitate socială. Nu pot să măresc TVA-ul și să tai în mod egal puterea de cumpărare și a celui cu 1.000 de lei, și a celui cu 100.000 de lei în mod egal.
Nimeni nu mai acceptă așa ceva într-o Europă socială. În acest moment s-au discutat principiile. Eu doresc să trec legea pensiilor anul acesta, iar la 1 ianuarie ea să fie în vigoare”, a explicat Marcel Ciolacu în exclusivitate la Antena 3 CNN.
Citește și: Se măresc pensiile în România. Cine sunt cetățenii care vor primi cu 30% mai mulți bani pe lună din 2024
”Nu putem mări cu același procent atât pensiile mici, cât și pe cele mari“
La acest moment, o prioritate o fac pensiile mici, care vor fi primele mărite. De asemenea, Marcel Ciolacu a precizat că face tot posibilul pentru a elimina inechitățile în ceea ce privește pensia.
”Avem aceeași viziune ca și Comisia Europeană în ceea ce privește pensiile generale și vom merge, până la sfârșitul anului, astfel încât la 1 ianuarie să dăm o nouă lege a pensiilor. Este normal și corect, nu că sunt eu de la un partid social-democrat, ca pensiile mici să fie primele mărite. Nu putem mări cu același procent atât pensiile mici, cât și pe cele mari“, a spus Marcel Ciolacu.
De asemenea, creștenerea pensiilor va fi influențată într-o mare măsură și de rata inflației.
„Minimul de procent va fi inflația din anul respectiv, exact cum am făcut și anul trecut, când era prim-ministru domnul Nicolae Ciucă!“, a concluzionat Marcel Ciolacu în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.