Cât vom plăti pentru facturile la energie începând cu 1 ianuarie 2023. Nicolae Ciucă a făcut anunţul zilei
În ultimele zile PSD, prin vocea lui Marcel Ciolacu, cerea partenerilor de coaliție revenirea la piața reglementată de energie. Ulterior, s-a trecut la discuții în sânul coaliției, și era așteptată cu sufletul la gură o decizie. Cei mai impacientați, cum era de așteptat, erau furnizorii, dar în aceeași măsură și românii de rând. Astăzi a venit și vestea, premierul Nicolae Ciucă a făcut anunţul zilei. Acesta a precizat cât vom plăti pentru facturile la energie începând cu 1 ianuarie 2023.
Ursula Von der Leyen nu este de acord cu piața reglementată
Având în vedere discuțiile contradictorii din sânul coaliției, și presiunea pusă de PSD, premierul Ciucă lua decizia de a pune pe masa Comisiei Europene, o propunere de revenire la piața clasică reglementată de energie, cea de dinainte de 2021.
Dar, conform declarațiilor ulterioare, după întrevederea cu Ursula Von der Leyen, aflam că oficialul nu este de acord cu aecastă revenire, ci mai degrabă cu o piață liberă, sau o piață „administrată”. Ce se dorește printr-o piață „administrată”, nu este încă specificat clar. Dar ceea ce este cert, este că nu se dorește ca România să facă pasul înapoi.
Nicolae Ciucă explică cât vom plăti pentru facturile la energie începând cu 1 ianuarie 2023
Noua ordonanță, conform declarației date de premier, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. În ceea ce privește cât vom plăti pentru facturile la energie începând cu 1 ianuarie 2023, Nicolae Ciucă a făcut anunţul zilei:
„Avem o veste foarte bună de la Comisia Europeană, care a disponibilizat 10% din Fondurile de Coeziune, la nivelul întregii Uniuni discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocați pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri și desigur pentru susținerea cetățenilor vulnerabili”, a spus Nicolae Ciucă.
Ca urmare a refuzului, actuala guvernare s-a gândit să modifice actuala OUG de plafonare a prețurilor la energia electrică, componenta adăugată fiind prețul fix. Cât despre preț, acesta va fi stabilit la 0,68 și 0,80 de lei. De fapt, așa cum a fost și până acum, pentru cei care se încadrau sub 255KWh.
Pentru cei care nu se încadrează la un consum lunar de până în 255 KWh, mai precizează premierul, se va stabili un preț. Numărul celor cu consum peste 255 KWh se ridică la aproximativ 700.000 de români. Documentul, așa cum declară Nicolae Ciucă, va intra de la 1 ianuarie 2023 în vigoare. În funcție de cursul pieței, se va actualiza sau se va prelungi, la fel cum s-a întâmplat și cu prima ordonanță.