Cât va fi avansul pentru Noua Casă 2023. Programul va demara în două săptămâni

de: Ana Chivu
15 01. 2023

Programul Noua Casă începe în mai puțin de două săptămâni. Ministrul de Finanțe a anunțat de curând că acesta va avea același plafon ca anul trecut. Problema este că în marile orașe sunt puține locuințe care mai pot fi achiziționate prin acest program. De asemenea, cei care vor să aplice pentru Noua Casă trebuie să știe că doar garsonierele și apartamentele se mai pot încadra pentru un avans mic. Despre ce procent este vorba? ,,Cauzele sunt clare. Avem lângă noi o criză geo-politică, suntem într-o oarecare criză economică, pandemică”, a susținut președintele FNGIMM.

Noua Casă 2023: cât este avansul?

Programul Noua Casă va fi lansat mai devreme anul acesta. Mai exact, el va apărea în prim-plan pentru doritori în mai puțin de două săptămâni și va avea același plafon ca anul trecut, a susținut ministrul de Finanțe. Problema pe care o vor întâmpina românii este că în marile orașe sunt puține locuințe disponibile care mai pot fi achiziționate în acest fel.

Mai exact, doar garsonierele și apartamentele de două camere se mai pot încadra pentru un avans de 5%. Cei care își doresc să își cumpere o locuință, dar nu au un avans mare, pot depune la bancă dosarul pentru Noua Casă. Statul va aloca în mai puțin de două săptămâni un plafon de 1.5 milioane de lei pentru acesta.

Dumitru Nancu, preşedintele FNGIMM: Cauzele sunt clare. Avem lângă noi o criză geo-politică, suntem într-o oarecare criză economică, pandemică. (Sursa: observatornews.ro)

,,Este cel mai mic avans din toate creditele ipotecare”

Peste 8.000 de români au ales anul trecut Noua Casă, iar cele mai multe cereri au venit din Ilfov, Iași, Sectoarele 4 și 6 ale Capitalei, dar și Brașov, conform datelor oficiale. Președintele FNGIMM a subliniat că programul va rămâne singura șansă prin care românii să își poată cumpăra un imobil de 120.000 de euro la care vor plăti 5% taxa pe valoarea adăugată.

De asemenea, cel din urmă a mai menționat că avansul este cel mai mic din toate creditele ipotecare existente. Mai exact, este vorba despre 5% pentru cei care optează pentru un credit de până la 70.000 de euro și 15% pentru cei care optează pentru un credit între 70.000 de euro și 120.000 de euro.

Dumitru Nancu, preşedintele FNGIMM: Va rămâne singurul program prin care românii îşi pot achiziţiona o locuinţă de 120.000 de euro la care vor plăti 5% taxa pe valoare adăugată. O altă facilitate este avansul.

Este cel mai mic avans din toate creditele ipotecare. Este 5% pentru cei care optează pentru un credit de până la 70.000 de euro şi 15% pentru cei care optează pentru credit între 70.000 de euro şi 120.000 de euro.