Cât va costa impozitul pe proprietate în 2025. Anunțul făcut de oficiali

de: Ștefan R. Apostol
23 10. 2024

La finalul anului 2023, autoritățile reglementau care va fi impozitul pe proprietate pentru acest an, iar conform informațiilor, avea să crească cu cel puțin cu cel puțin 13,8%, fiind amânată noua formulă de calcul. În ședința Executivului de astăzi, Marcel Ciolacu avea să precizeze cât va costa impozitul pe proprietate în 2025, și dacă noua formulă va intra sau nu în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Creșterea impozitului pe proprietate în 2024 și formulele de calcul

În urmă cu doi ani, exact în aceași lună octombrie, scriam despre impozitul pe proprietate stabilit pentru 2024, și din păcate veneam cu o veste proastă pentru românii care stau la apartament. Din datele furnizate la acel moment de autorități, procentul de creștere era de aproximativ 14%, mai exact 13,8.

În consecință, sumele pe care românii le-au avut de plată pentru anul în curs au crescut. Tot atunci, guvernanții vorbeau de o posibilă introducere a unei noi formule de calcul privind impozitul pe proprietate.

Proiectul fusese propus de Ministerul de Finanțe în baza unui proiect de ordonanță de urgență. Dar, ca urmare a crizei economice și a instabilității, proiectul era amânat pentru luna octombrie a acestui an.

Marcel Ciolacu a anunțat cât va costa impozitul pe proprietate în 2025

Așa cum era de așteptat, guvernul era nevoit să stabilească cuantumul sumelor din dreptul acestui impozit pe proprietate pentru anul viitor.

Astfel că, în ședința Executivului de astăzi, 23 octombrie, s-au stabilit noii parametrii, precum și dacă proiectul propus de MF se va implementa sau nu. Primul punct din ordinea de zi a Guvernului condus de Marcel Ciolacu a fost chiar impozitul pe proprietate în 2025, iar premierul avea să precizeze că vom plăti aceleași sume ca și în 2024.

În aceeași ordine de idei, premierul a tras la răspundere Ministerul de Finanțe, legat de noua formulă de calcul.

Nu se aplică formula de calcul nici anul viitor

Deși economiștii spun că această formulă ar putea avea avantajele sale, există totuși câteva mari semne de întrebare, mai ales în ceea ce privesc normele de aplicare.

În acest sens, Marce Ciolacu a precizat în ședința Guvernului de azi că ”Am amânat până la 1 ianuarie 2026 aplicarea noului mod de calcul a valorii impozabile pentru clădiri, pe baza valorii din studiile de piaţă”.

Mergând mai departe cu declarațiile, premierul a cerut MF să regândească lucrurile și să vină cu o strctură specializată care se va ocupa de colectarea acestor impozite:

„Până atunci, Ministerul Finanţelor trebuie să îşi construiască o structură specializată, iar Agenţia de Cadastru are obligaţia de a furniza date către această structură”, a mai precizat Ciolacu în ședința de azi.

În consecință, impozitul pe proprietate în 2025 rămâne același ca și în acest an, rămânând ca de la 1 ianuarie 2026 să fie modificat și să se implementeze și noua formulă de calculare a impozitelor pe clădiri.