Cât trebuie să plătești în plus la RCA pentru clauza de decontare directă. Ce trebuie să știe șoferii

de: Anca Lupescu
07 02. 2024

Cu toate că prețurile asigurărilor auto obligatorii (RCA) au înregistrat o creștere anul trecut, sute de mii de șoferi au optat să plătească în plus pentru o clauză opțională de decontare directă, oferindu-și astfel posibilitatea de a-și repara mașina mai rapid la propriul asigurător RCA în caz de accident. Cât trebuie să plătești în plus la RCA pentru clauza de decontare directă? 

Ce înseamnă clauza de decontare directă

Anul trecut, deși prețul la RCA a crescut, șoferii au ales să plătească în plus pentru a beneficia de clauza de decontare directă.

Citește și: Cine plătește daunele dacă mașina a fost lovită de grindină. Detaliul pe care șoferii români nu-l știau

Alegerea acestui tip de asigurare depinde, însă, de gradul de seriozitate al asigurătorului la care șoferii își încheie polița RCA.

Decontarea directă reprezintă o opțiune suplimentară la polița RCA, pe care fiecare asigurător este obligat să o ofere, dar al cărei achiziționare este la latitudinea asiguratului.

Prin intermediul acestei clauze, asigurătorul RCA al șoferului se ocupă direct de plata reparațiilor la service-ul ales de proprietarul vehiculului, evitând astfel intermedierea firmei de asigurări a șoferului responsabil de producerea accidentului. Procesul ar trebui să fie mai rapid și mai simplu.

Cât trebuie să plătești în plus la RCA pentru clauza de decontare directă.

Datele recente furnizate de ASF arată că în primele nouă luni ale anului trecut, asigurătorii RCA au înregistrat un număr de 377.502 de polițe cu clauză de decontare directă, generând prime brute subscrise de 68.229.462 de lei. 

Astfel, s-a ajuns la o primă medie anualizată de 184 de lei.

Citește și: O nouă asigurare RCA în România? Propunerea care i-ar revolta pe români, pentru ce ar putea plăti o taxă anuală

La finele lui septembrie 2023, numărul de polițe cu decontare directă în vigoare era de 459.865.

În aceeași perioadă, asigurătorii RCA au achitat un total de 8.553 de dosare de daună, asociate clauzei de decontare directă, în sumă totală de 75.117.119 lei, rezultând o daună medie pe dosar de 8.783 de lei. 

În soldul rezervei de daună avizată se aflau 3.848 de dosare, cu o valoare estimată de 34.701.262 lei.

Ce înseamnă decontare directă

Este important de menționat că decontarea directă acoperă doar daunele materiale la mașină, nu și vătămările corporale sau alte daune. 

Mai mult, această clauză se aplică doar în cazul accidentelor petrecute pe teritoriul României, la autovehicule înmatriculate în țară, cu prejudicii produse exclusiv vehiculelor și în cazul în care ambele autovehicule implicate sunt asigurate RCA la momentul evenimentului, excludând vătămările corporale.

Citește și: Ce pățesc șoferii care circulă fără asigurare RCA. Sancțiune drastică pe lângă amendă

În pofida veniturilor mai mari comparativ cu despăgubirile plătite asiguraților, majoritatea asigurătorilor au înregistrat pierderi din cauza asigurărilor auto obligatorii.