Cât trebuie fiartă slănina pentru jumări. Secretul bunicilor pentru un gust ca pe vremuri
Jumările sunt nelipsite de mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Pentru a ieși însă perfecte, fix așa cum le făceau bunicile pe vremuri, trebuie să ții cont de anumite detalii. Unul dintre acestea este cât trebuie fiartă slănina pentru jumări ca să iasă crocante la exterior și fragede la interior. Avem câteva trucuri pentru gospodinele care vor să pună pe masă cele mai gustoase jumări.
Cât trebuie fiartă slănina pentru jumări crocante
Jumările sunt extrem de bune la gust atunci când sunt crocante. Cu toate acestea, pentru a pregăti jumările perfecte trebuie să alegem cu mare grijă slănina. Pentru început, este indicat ca slănina să fie cât mai curată, albă și proaspătă. Nimic nu se compară cu cea de la porcul proaspăt tăiat.
De asemenea, slănina aleasă trebuie să aibă cam 3 cm grosime, șuvițe subțiri de carne și să aibă un miros proaspăt și dulce. Trebuie să avem mare grijă și cum o topim. Cea mai bună slănina era preparată de către bunici. Pe vremuri, ei topeau slănina în ceaun cu apă. Pentru a ieși jumările cât mai gustoase, puneți o cantitate egală de apă și lapte.
Vezi și Secretul celor mai gustoase ouă jumări. Când să adaugi brânza, de fapt
De exemplu, dacă avem un kilogram de slănină tăiată cubulețe, putem folosi 200 ml de apă și 200 ml de lapte. Mai apoi, slănina se lasă la foc potrivit, până începe se fiarbă. Laptele se va coagula treptat, apa se va evapora și se va topi grăsimea curată. Este important să amestecăm constant cu o lingură de lemn, astfel încât bucățile de slănină să nu se lipească de vas.
Cum ne dăm seama când sunt gata jumările
Un kilogram de slănină tăiată cubulețe se va topi în circa o oră. Atunci când jumările prin o culoare brun-roșiatică, miros frumos și devin crocante, sunt gata. Jumările le scoatem cu spumiera, se lasă să se scurgă de grăsime într-o strecurătoare mare și se pun la uscat într-o tavă pe un strat de hârtie de bucătărie.
Grăsimea topită care va rămâne este curată și bună. Din ea puteți face untură albă pentru diferite preparate. Grăsimea rămasă în tigaie se lasă la răcit puțin, apoi se strecoară prin sită și tifon, pentru a nu rămâne niciun fir de arsură. O punem în borcane de sticlă și o lăsăm la răcit fără capac. Mai apoi, se ține într-o cămară rece sau în frigider, cu capac și un strat fin de sare pe deasupra.
Rețetă jumări de porc crocante și aromate
Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1,5 kg tablă de slănină fără șoric
- 1 sticlă de 500 ml de bere blondă
- 10-15 căței de usturoi
- 1 linguriță rasă de cimbru uscat
Modul de preparare nu este deloc complicat și nici nu va dura mult. Începem prin a tăia tabla de slănină cu muchia de 1,5 cm și înălțimea cât e tabla de slănină. Slănina tăiată pentru jumări se pun într-un vas și se prepară un baiț din bere blondă cu usturoi feliat și puțin cimbru.
Mai apoi, baițul se adaugă peste bucățile de slănină și se lasă așa timp de minim 12 ore la frigider. A doua zi, începem prin a scurge bine bucățile de slănină și le tamponăm ușor cu șervețele absorbante. Se pun la topit în tigaie la foc iute.
În timp ce jumările sunt pe foc, amestecăm continuu cu o paletă până se rumenesc pe toată părțile. După ce sunt gata, se scurg bine de grăsime cu o paletă perforată și se scot într-un castron. După ce sunt prăjite, se sărează după gust și pot fi servite.