Cât timp trebuie să fierbi, de fapt, carnea în funcție de vârsta găinei

de: Năstase Mirabela
10 06. 2021

Gatitul cărnii de găină poate fi o chestiune banală, dar pentru ca mâncarea să fie gustoasă, trebuie să ții cont de anumite metode de tăiere, procesare și gătire. Este important să monitorizezi procesul de acțiune termică, întrucât este un timp diferit de gătire pentru o anumită parte a carcasei.

Cât timp trebuie să fierbi, de fapt, carnea în funcție de vârsta găinei

Astfel, este mai bine să tai carcasa imediat înainte de gătire, întrucât carnea păsării adulte rareori se gătește uniform, iar procesul de gătire constă în mai multe etape:

Mai întâi se spală pasărea, se usucă și se așază pe suprafața de lucru cu spatele. Se face o tăietură de-a lungul liniei de creastă, în așa fel încât cuțitul să se sprijine pe oase. Se încarcă apoi carcasa în jurul oaselor. Dacă ai ajuns în zona femurului, se răsucesc picioarele, tăind în același timp carnea la punctele de atașare. Tăierea suplimentară a picioarelor se efectuează prin împărțirea coapselor în șolduri și picioare. Se taie apoi pielea de pui împreună cu carnea de pe ambele părți ale pieptului, în așa fel încât cuțitul să ajungă la oasele subțiri. Se taie apoi și aripile, capturând un strat mic al sternului. Se taie capetele de pe aripi, dar nu se aruncă deoarece ele pot fi utile pentru supă.

Timpul de gătire

De obicei, se recomandă ca carnea de pui să se fiarbă complet, fără a se specifica exact timpul de gătire. Dar, trebuie să ții cont că un pui întreg se gătește într-o oră, 15-20 minute pentru file de prăjit, iar o găină se fierbe trei ore. Trebuie să ai în vedere și mărimea puiului, deoarece în acest caz timpul de gătire o să fie variat. Este importantă și starea cărnii, congelată sau proaspătă. Dacă carcasa păsării se perforează ușor și apar și sucuri, înseamnă că carnea poate fi consumată în siguranță sau utilizată pentru alte pregătiri.

Ingrediente supă de pui

carne de pui – 300 g;
fidea – 150 g;
morcovi – 1 buc.;
ceapa – 1 buc.;
frunze de dafin – 2 buc;
apă curată – 2,5 l;
sare – 1,5 linguriță.

Se clătește fileul de pui în apă rece și se pune într-o cratiță pe aragaz. Se îndepărtează spuma formată atunci când lichidul fierbe. Se pun legumele într-o tigaie preîncălzită, se pune sare, se adaugă bulionul și fierb împreună vreme de 15 minute până ce morcovii devin moi. Se adaugă legumele fierte în supă și se adaugă și fidea. Se mai lasă 20 de minute. Se decorează apoi cu pătrunjel tocat.