Cât timp trebuie să fierbi arpacașul pentru colivă. Detaliul pe care doar gospodinele pricepute îl ştiu
Cât timp trebuie să fierbi arpacașul pentru colivă. Multe gospodine care vor să facă pomană nu știu cu exactitate cât trebuie să fiarbă arpacașul pentru a face coliva perfectă. Aceasta este foarte importantă atunci când vine vorba despre pomană. Iată tot ce trebuie să știi pentru a face coliva foarte bună.
Cât timp trebuie să fierbi arpacașul pentru colivă
Următoarea rețetă de colivă este foarte simplu de făcut și va ieși extrem de gustoasă, exact așa cum o făceau bunicii noștri, atunci când își pomeneau morții. Coliva este cea care se spune că ajunge la sufletele celor decedați, așa că trebuie să fie cât mai bună.
Secretul în prepararea unei colive perfecte stă în timpul pe care arpacașul trebuie să-l petreacă la fiert, deoarece de acesta depinde dacă vom face o colivă bună sau nu. Prin urmare, pentru circa 300 de grame de arpacaș de grâu veți avea nevoie de un litru de apă.
Oamenii de la sate știu foarte bine rețeta, ea fiind transmisă din generație în generație. În primul rând, trebuie ca arpacașul să fie spălat în nouă ape reci, așa spune tradiția, iar ultima apă trebuie să rămână perfect curată.
În cazul în care folosiți grâu, este bine de știu că acesta va fierbe mult mai greu, spre deosebire de arpacaș. Totodată, grâul trebuie lăsat mai întâi la înmuiat peste noaptea, înainte de a-l pune la fiert. Cel mai indicat ar fi să folosiți arpacaș din grâu, care este un grâu decorticat.
Ingrediente pentru colivă
Pentru a prepara coliva perfectă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 300 de grame de arpacaș din grâu
- un litru de apă rece
- sare
- 200 de grame de zahăr
- 3 plicuri de zahăr vanilat
- 150 de grame de nucă măcinată
- 100 de grame de nucă tăiată
- 50 de grame de stafide înmuiate în esență de rom
- coajă rasă
- de lămâie
Ingrediente pentru decor
Pentru decor, veți avea nevoie de:
- nucă măcinată fin
- bomboane mici și colorate
- cacao
- miez de nucă
Cum se prepară cea mai bună colivă
Arpacașul se pune la fiert într-o oală mare, însă doar după ce a fost spălat prin cele nouă ape. Atunci când începe să fiarbă adăugam sare. Se face face puțină spumă, pe care va trebui să o înlăturăm. După, dați focul mic, acoperiți oala cu un capac și lăsați arpacașul să fiarbă. Amestecați din când în când, ca să nu se lipească de fundul oalei.
Va trebuie să lăsați totul la fiert timp de aproximativ 40 de minute. Veți ști când este gata atunci când toată apa se evaporă. Apoi, veți adăuga zahărul și mai lăsați la fiert câteva minute. Stingem focul, apoi lăsam arpacașul să se răcească. Puteți să-l lăsați la răcit chiar și peste noapte.
Arpacașul fiert îl răsturnați într-un castron, puneți coaja de lămâie rasă peste el, adăugați nuca măcinată, cât și nuca tăiată la cuțit, zahărul vanilat și stafidele înmuiate în esența de rom. Se amestecă foarte bine compoziția și se pune într-o formă de tort sau puteți să o modelați pe un platou, după cum doriți.
Deasupra puneți nucă măcinată fin, apoi se ornează cu bomboane și bucăți de nucă, pe care le vom folosi pentru a forma o cruce, asta în cazul în care nu avem acea formă specială de cruce.