Cât timp rezistă la frigider diferite tipuri de carne? Care este cea mai puțin perisabilă

de: Filon Stan
08 12. 2024

Toate gospodinele trebuie să știe cât timp rezistă la frigider diferite tipuri de carne, pentru a nu fi nevoită să o arunci și astfel să vezi cum banii tăi ajuns direct la coșul de gunoi. Vezi toate detaliile în rândurile de mai jos.

Iată cât timp rezistă la frigider diferite tipuri de carne

Când vine vorba de păstrarea cărnii proaspete în frigider, cunoașterea termenelor de valabilitate este esențială pentru a evita riscul contaminării și al pierderii alimentelor. Fiecare tip de carne are o durată diferită de rezistență la frigider, iar ambalarea și temperatura joacă un rol crucial. Iată ce trebuie să știi despre păstrarea cărnii și care este cea mai puțin perisabilă.

Carnea crudă are termen de valabilitate variabil

Carnea de pasăre (pui, curcan)

Carnea de pasăre proaspătă are o durată de valabilitate de doar 1-2 zile în frigider. Aceasta este foarte perisabilă din cauza riscului ridicat de contaminare cu bacterii precum Salmonella. Dacă este sigilată în vid, poate rezista până la 3-4 zile. Citește și În ce condiții poți transporta carne, lapte și alte produse alimentare, în Europa. Când ai nevoie de acte justificative

Carnea de vită, porc sau miel

Aceste tipuri de carne sunt mai rezistente decât carnea de pasăre, având o valabilitate de 3-5 zile, însă numai dacă este vorba despre bucată întreagă de carne. Carnea ambalată în vid poate fi păstrată până la 7 zile.

Carnea tocată (vită, porc, pasăre)

Din cauza suprafeței mari expuse bacteriilor, carnea tocată trebuie consumată în cel mult 1-2 zile.

Peștele și fructele de mare

Acestea sunt printre cele mai perisabile alimente, având o durată de valabilitate de 1-2 zile.

Carnea de vânat (cerb, mistreț)

Rezistă similar cu carnea de vită, între 3-5 zile, dacă este proaspătă și ambalată corespunzător.

Carnea gătită este mai rezistentă

Carnea gătită, indiferent de tip, poate fi păstrată în frigider pentru o perioadă de 3-4 zile. Preparatele în sosuri sau supe au aceeași durată de valabilitate.

Carnea procesată este campioana

Când vine vorba de carne care rezistă cel mai bine, produsele procesate și afumate ocupă primul loc:

Bacon, șuncă, salam și cârnați uscați: Rezistă între 1 și 2 săptămâni, în funcție de ambalaj.

Carnea afumată poate rămâne bună până la 2 săptămâni sau mai mult dacă este depozitată în ambalaj sigilat. Citește și Motivul pentru care frigiderul are lumină, dar congelatorul nu. Puțini români cunosc răspunsul

Cum prelungești durata de valabilitate a cărnii?

Menține frigiderul la o temperatură constantă, sub 4°C.
Folosirea ambalajelor etanșe sau a tehnologiei de vidat poate preveni oxidarea și dezvoltarea bacteriilor.
Congelarea este o soluție ideală pentru carne. Depozitată corect, poate rezista între 3 luni și 1 an în congelator.