Cât timp rămâne alcoolul în organism. Aşa ştii când te poţi urca la volan după Revelion fără să primeşti amendă
În seara de Revelion, cei mai mulți dintre români beau și petrec alături de familie și prieteni, pentru a sărbători noul an ce va veni. Pentru că majoritatea obișnuiește să servească un pahar sau două de vin la masă, iată ce trebuie să știi dacă vrei să te urci, apoi, la volan. În cât timp dispare alcoolul din organism.
După cât timp te poți urca la volan, după ce ai băut alcool
Indiferent că petrec acasă, la munte sau la restaurant, românii obișnuiesc să bea alcool în seara de Revelion. În cazul în care au treabă prin oraș și au nevoie să circule cu mașina, ei trebuie să afle când iese alcoolul din organism.
Potrivit oficialilor de la institutia clinică Regina Maria, efectele unei băuturi alcoolice se resimt după 15-45 minute de la ingestie.
Acest lucru variază în funcție de sex, compoziția corpului, cantitatea de alcool consumată, prezența alimentelor odată cu alcoolul si capacitatea ficatului de a produce enzimele care procesează alcoolul.
Deși unele persoane cred că se pot trezi repede din starea de ebrietate, acest lucru nu este atât de ușor precum pare.
Procesarea alcoolului în organism este o reacție chimică previzibilă, iar specialiștii susțin că fiecare persoană elimină diferit alcoolul.
Conform medicilor, alcoolul este eliminat din sânge la o rată de circa 100 ml pe oră deîndată ce persoana respectivă nu mai bea.
Nu exista o modalitate practică de a creste rata metabolismului alcoolului, influențată în proporție de 90% de ficat.
De asemenea, important de reținut este că metabolismul alcoolului este puțin mai rapid la o persoană care a mâncat înainte de a începe să bea.
În câte ore este eliminat complet alcoolul din corp
Mai exact, un bărbat tânăr, cu o greutate de 70 de kilograme va putea elimina alcoolul din organism, după ce a încetat să bea, astfel:
- un litru de vin, între 7 ore şi 9 ore;
- o bere de 500 ml, în aproximativ 2 ore;
- o bere de 500 ml, în aproximativ 2 ore;
- 100 ml de lichior, în aproximativ 3 ore şi 10 minute;
- 100 ml palincă, în aproximativ 4 ore şi 10 minute.
Potrivit Codului Rutier din România, un șofer va fi sancționat și va rămâne fără carnetul de conducere timp de 6 luni, dacă la etilotest i se va descoperi concentrație de alcool în sânge între 0,20 – 0,50 g/l, sau 0,15 – 0,25 mg/l în aerul expirat.
În cazul în care alcoolul este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta conducătorului auto constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani. Cei care scapă sunt șoferii care au o concentrație de alcool în sânge mai mică de 0,20 g/l.