Cât timp rămâi cu permisul suspendat dacă ai ieșit fals-pozitiv la Drug-Test. Ce trebuie să faci ca să îl recuperezi

de: Anca Lupescu
27 03. 2024

Din ce în ce mai mulți șoferi se tem de rezultate fals-pozitive la testul de droguri, mai ales că multora li s-a întâmplat să rămână fără carnet de conducere, deși nu au consumat substanțe interzise. Cât timp rămâi cu permisul suspendat dacă ai ieșit fals-pozitiv la Drug-Test și cum poți să ți-l recuperezi?

De ce poți avea un rezultat fals-pozitiv la Drug Test?

Cu toate că șoferii nu au consumat substanțe interzise, rezultatul la Drug Test poate indica faptul că aceștia ar fi făcut-o. De exemplu, sunt destul de multe alimente, produse de igienă dentară sau chiar medicamente care pot confuza testele anti-drog ale poliției și din cauza cărora testul poate ieși pozitiv.

Când se întâmplă acest lucru, Poliția suspendă imediat permisul de conducere și întocmesc dosar penal șoferului.

Conducătorul auto trebuie să aștepte rezultatele de sânge care să demonstreze că, de fapt, nu a consumat nicio substanță interzisă.

De exemplu, un fost polițist rutier a făcut un experiment și a mâncat o plăcintă cu mac de aproximativ 100 de grame. La testul de drog a ieșit pozitiv la opiacee, din cauza macului. 

Dacă s-ar fi urcat la volan și polițiștii i-ar fi făcut un test, acesta ar fi avut permisul suspendat, dosar penal și era dus la IML pentru a i se recolta probe biologice.

Cât timp rămâi cu permisul suspendat dacă ai ieșit fals-pozitiv la Drug-Test

Când un test anti-drog iese pozitiv, permisul șoferului în cauză este suspendat automat și se deschide dosar de cercetare penală in rem – adică se cercetează fapta, nu se acuză persoana în mod direct.

Deși șoferul beneficiază de prezumția de nevinovăție, acesta nu mai are dreptul să conducă pe perioada suspendării permisului.

Totul durează până când rezultatele de sânge și de urină vin, iar asta poate dura și câteva luni de zile. Dacă rezultatele indică faptul că nu există urme de substanțe interzise în corp, șoferul își primește permisul înapoi.

Dar prelucrarea probelor biologice poate dura și până la un. Legea nu stabilește clar, pentru că acest aspect depinde de numărul analizele aflate în lucru și de bugetul poliției la momentul actual.

Există situații în care rezultatele vin în câteva zile, dar în alte situații, șoferii pot aștepta luni întregi, poate chiar un an.

„Procedura este una dificilă, cu decalaje mari de timp, conducând astfel la încălcarea de drepturi și libertăți ale parților din dosarele penale”, a precizat Avocatului Poporului.

Ce medicamente ies pozitiv la testul anti-drog

O pastilă de răceală poate afișa un rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog. Iată ce alte medicamente pot influența testul.