Cât timp e valabil pașaportul covid-19, de fapt. Ioana Mihăilă a făcut anunțul chiar azi

de: Ștefan R. Apostol
28 06. 2021

Pașportul covid-19, sau Certificatul digital COVID al UE, va facilita libera circulație în siguranță a cetățenilor în UE. Acest certificat va fi introdus în statele membre ale UE. Țările pot începe să îl emită și să îl utilizeze deja și vor deveni disponibile în toate statele membre ale UE începând cu 1 iulie 2021. În acest context, ministrul Ioana Mihăilă a dat câteva clarificări pe această temă, într-o conferință de presă, la Cluj.

Pașaportul covid-19 valabil de la 1 iulie

Discuțiile privind pașaportul covid-19 sunt încă din martie anul curent. Propunerea venea din partea premierului grec creând astfel posibilitatea celor vaccinați, sau care au trecut prin boală, să călătorească în spațiul european. De la acel moment și până astăzi, s-au discutat mai multe variante, în cele din urmă ajungându-se la forma de astăzi, care este și cea finală, anunță oficialii UE:

Certificate verzi digitale care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană vor fi implementate în România cu sprijinul Serviciului special de telecomunicații (STS). Soluția tehnică dezvoltată de autoritățile române va fi interconectată cu cele implementate de celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea testelor sau restricțiilor de carantină la trecerea frontierei.

Pașaportul covid-19 va conține un cod QR și poate fi vizualizat sau descărcat de pe un portal web securizat. Fiecare persoană care a fost vaccinată împotriva COVID-19, care și-a revenit din această afecțiune sau care a dat rezultate negative la COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea descărca gratuit certificatul digital verde. Certificatele pot fi folosite și sub formă tipărită, anunță STS.

Ioana Mihăilă face clarificări pe marginea noului document

Deși România a acceptat documentul propus de UE, de-abia în zilele următoare va fi aprobat printr-o Ordonanță de Urgență. Prin această ordonanță se vor stabili clar parametrii de utilizare, dar și termenu de valabilitate al acestui pașaport. Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății, a făcut precizări pe această temă, astăzi, într-o conferință de presă, declarând:

„Este în funcţie de situaţia în care ne aflăm. De exemplu, pentru o persoană testată valabilitatea certificatului este de 24 de ore dacă vorbim de un test antigen rapid şi respectiv de 72 de ore dacă vorbim de un test PCR.

Dacă este vorba de situaţia în care persoana a trecut prin boală, valabilitatea este de 180 de zile de la data primului test COVID pozitiv înregistrat în CORONAFORMS. Dacă vorbim de vaccinare, valabilitatea este până în luna iunie 2022 pentru o persoană vaccinată cu schemă completă.”, a explicat Ioana Mihăilă.

În completare, Secretarul de Stat Andrei Baciu a explicat cum vor putea românii să intre în posesia certificatului verde, după data de 1 iulie 2021.

„O să fie platforma STS, unde ne facem un cont. Contul va fi verificat că aparţine acelei persoane şi o să ne putem alege una din cele 3 situaţii. Platforma  o să ne transmită un link pe adresa de e-mail de unde putem fie să printăm acel certificat în format fizic, fie să îl păstrăm pe telefon, sub formă de poză, e-mail sau pdf. Scanăm acest cod QR în dispozitivele de la frontieră.”, a explicat Andrei Baciu.