Cât timp e bună carnea tocată la congelator. Românii greşesc enorm, perioada e scurtă, de fapt
Află cât timp este bună carnea tocată la congelator. A devenit deja o obișnuință să fie ținută la rece o perioadă foarte lungă, românii crezând că astfel nu se va strica, însă adevărul este cu totul altul. Perioada recomandată de specialiști este, de fapt, neașteptat de scurtă.
Cât timp e bună carnea tocată la congelator
În cele mai multe bucătării de la noi din țară, sertarele congelatoarelor sunt pline cu pachete de legume, carne, slănină, unt, iar lista poate continua. Multe ajung să fie uitate și ținute acolo luni, poate chiar ani.
Este important de știut că, în ciuda faptului că, prin înghețare, putem prelungi viața unor produse alimentare, păstrându-le calitățile nutriționale și gustul, perioada de valabilitate a acestora diferă.
În timp ce carnea de pui, de porc, de vită, de miel și cea de rață poate rezista până la șase luni în congelator, perioada este mult mai scurtă când vine vorba despre carnea tocată. Aceasta nu ar trebui păstrată mai mult de patru luni.
Lista continuă:
- baconul poate fi ținut o lună
- carnea de pește rezistă șase luni
- peștele gras, precum somon, păstrăv, sardine, macrou, ton – între trei și patru luni
- creveții cruzi – șase luni
- midii decorticate – nu mai mult de trei luni
- brânza și untul – o jumătate de an
- lapte – trei luni
- brânză tofu – în jur de cinci luni
- iaurt – nu mai mult de două luni
- suc de fructe – șase luni
- și roșiile pot fi ținute la congelator, dar nu mai mult de șase până la opt luni
- pâine – patru sau chiar șase luni
- aluat de pâine – două sau trei luni
- pizza – o lună, maxim două
Cât se țin alimentele în frigider
Dacă ai de gând să le folosești imediat pentru a găti, alimentele se pot ține și la frigider pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă, astfel:
- Carne de pui – două zile;
- Carne de vită – trei zile;
- Carne de porc – trei zile;
- Carne tocată – două zile;
- File de pește – două zile;
- Bacon – două săptămâni;
- Creveți cruzi, midii (în cochilie) – două zile;
- Crenvurști – două săptămâni;
- Afine, broccoli, conopidă, ciuperci – o săptămână;
- Mere, lămâi, lime – trei săptămâni;
- Căpsuni, varză kale, spanac, coriandru, chives și alte verdețuri – trei zile;
- Ouă crude – cinci săptămâni;
- Ouă fierte – o săptămână;
- Cremă de branză – două săptămâni;
- Lapte – o săptămână;
- Brânză, tofu, iaurt – o săptămână;
- Pizza – trei sau patru zile.