Cât te costă un apartament de 70 de metri în București. Topul european în care Capitala este accesibilă
Cât costă să îți cumperi un apartament în București? Potrivit datelor unei companie de consultanță imobiliară, Capitala României se numără printre orașele din Europa cu cele mai scăzute prețuri ale locuințelor.
Bucureștiul are cele mai accesibile prețuri la apartamente din Europa
Românii care își doresc să-și cumpere un apartament trebuie să știe că, potrivit datelor publice privind prețul mediu solicitat pentru un apartament de 70 de mp în Europa, în București se găsesc cele mai accesibile prețuri atât la nivel național, cât și la nivel European.
Potrivit datelor, sunt necesare 96,2 salarii medii nete lunare pentru achiziționarea unui astfel de apartament. Graduri mai mari de accesibilitate se regăsesc doar în Sofia și Bruxelles, cu 94,3 salarii, respectiv 84,2 salarii medii nete lunare.
Cu toate acestea, la polul opus se situează orașe precum Londra, Paris, Zurich sau Munchen. În aceste orașe europene, prețurile medii pentru metrul pătrat util pot depăși 10.000 de euro, în Paris sau chiar 16.000 de euro, în Zurich.
La aceste prețuri, potrivit datelor, sunt necesare circa 200 de salarii medii nete pentru achiziționarea unui apartament de 70 de metri pătrați, adică mai mult decât dublu față de București.
Cât costă un apartament în București
Prețul mediu solicitat pentru un apartament în București este de 1.663 de euro/mp în prezent. Capitala se situează pe locul 3 din punct de vedere al prețurilor mari. În Cluj-Napoca este 2.666 euro/mp, iar în Brașov 1.815 euro/mp.
Mai mult, Bucureștiul oferă prețuri avantajoase și raport la regiune. Grade scăzute de accesibilitate se regăsesc în Praga, acolo unde prețurile medii depășesc 4.700 euro/mp, iar locuitorii au nevoie de 196,7 salarii medii nete pentru un apartament de 70 mp.
„Prețurile proprietăților rezidențiale din România au înregistrat creșteri importante în ultimul an în orașe precum Cluj – Napoca, Brașov, Oradea, Iași sau Craiova, creșteri ce au depășit pragul de 10% în majoritatea cazurilor menționate.
Capitala a făcut cumva notă discordantă în ultimele 12 – 24 de luni, perioadă în care prețurile solicitate au crescut cu un nivel mult sub rata inflației aferente și a majorărilor semnificative ale costurilor de construcție.
De asemenea, după un prim semestru al anului precedent în care numărul tranzacțiilor cu unități locative a scăzut semnificativ pe fondul dobânzilor ridicate la creditele ipotecare, am asistat la o relansare evidentă în a doua jumătate a lui 2023 si în primele luni ale anului curent.
Băncile au început o serie de promoții cu dobânzi mult mai avantajoase, mai mici decât rata de referință de 7% stabilită de Banca Națională, pentru a reporni creditarea ipotecară”, declară Vlad Săftoiu, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox.