Cât te costă școala de șoferi în 2024. Ce trebuie să înveți și ce acte trebuie să pregătești
Într-o lume în care mobilitatea și independența sunt vitale, permisul de conducere a devenit o necesitate. Dacă ai decis să obții obții carnetul în acest an, trebuie să afli că va fi nevoie să faci și o investiție. Haideți să aflăm împreună cât costă școala de oferi în 2024. Iată ce trebuie să înveți și care sunt documentele necesare.
Cât te costă să faci școala de șoferi în 2024. Ce trebuie să știe cei care doresc să obțină carnetul
Vrei să conduci un autovehicul pe drumurile publice din țara noastră? Ei bine, poți face acest lucru doar dacă dețin un permis de conducere valabil. Înainte de toate, pentru a intra în posesia acestui document, trebuie să urmezi cursurile unei școli de șoferi. Atât pregătirea practică, cât și cea teoretică sunt absolut esențiale, deoarece circulația pe drumurile publice presupune cunoașterea și respectare unor reguli și proceduri.
În ceea ce privește costurile școlii de șoferi, acestea pot fi diferite în funcție de mai mulți factori. Tariful poate fi influențat de reputația școlii, de tipul autovehiculului folosit la pregătirea practică, de categoria dorită etc. Evident, dacă dorești să faci școala pe un autoturism de lux, costurile vor fi mult mai ridicate decât în cazul mașinilor mai accesibile. După cum se arată pe pagina de internet a unei școli de șoferi din București, anul acesta, tarifele pentru Categoria B nu scad sub 2.000 de lei.
Când vine vorba de obținerea permisului de conducere, există și alte taxe și plăți necesare, nu doar tarifele școlii de șoferi. Mai precis, în ziua examenului practic, școala auto îți poate impune o taxă pentru utilizarea mașinii. De asemenea, la înscriere este obligatoriu și dosarul medical. Acesta include o serie de analize și teste psihologice.
Acte necesare pentru înscrierea la școala de șoferi
De menționat este și faptul că, persoanele care nu reușesc să promoveze proba practică sunt obligate să facă cel puțin șase ore suplimentare de conducere, adică un minim de 3 ședințe. Pentru Categoria B, costul unei ședințe suplimentare este cuprins între 150 și 200 de lei.
Pentru înscrierea la școala de șoferi, viitorii conducători auto trebuie să pregătească o serie de documente. Mai precis, acestea sunt următoarele:
- carte de identitate
- fișa medicală
- avizul psihologic
- certificat de cazier judiciar cu mențiunea pentru examenul auto (valabil 6 luni)
- taxa de eliberare a permisului
- 2 fotografii tip permis/raport.
Totodată, dosarul pentru înscrierea la școala de șoferi trebuie să conțină și o cerere tip cu datele personale, certificatul medical care să ateste că solicitantul este apt să conducă autovehicule din categoria pentru care se solicită permisul și cazierul. Pentru a putea susține examenul pentru permisul de conducere, o persoană trebuie să aibă 24 de ore de teorie și 30 de ore de conducere în trafic.