Cât se ține la dospit coca pentru pască, de fapt. Mare atenție la acest detaliu
Sărbătorile pascale ne bat la ușă, iar gospodinele din toate colțurile României au pregătit cele mai delicioase preparate pe care le vor servi duminică, la masa de Paște, când se vor aduna alături de familie și cei mai buni prieteni. De la salată de boeuf, sarmale și friptură de miel la ouă vopsite, cozonaci și pască, tradiția de Paște este ca masa să fie una îmbelșugată și gustoasă. Mare atenție la acest detaliu. Cum se prepară cea mai bună pască și cât timp se ține coca la dospit.
Cât se ține la dospit coca pentru pască, de fapt
Și, pentru că tot vorbeam de pască și cozonac, tu știi cum se prepară cel mai pufos și gustos blat pentru pască? Coca trebuie să fie fragedă și moale pentru ca gustul să fie unul unic, spun specialiștii în arta culinară. Timpul de dospire al aluatului este foarte important. Iată ce trebuie să faci pentru ca totul să iasă perfect.
Ingrediente pentru aluat:
- 300 g făină
- 1 vârf cuțit sare
- 150 g unt
- 80 g zahăr pudră
- 1 ou
Ingrediente pentru umplutură:
- 450 g brânză de vaci
- 100 g zahăr tos
- 100 g smântână
- 1 plic zahăr vanilat burbon
- 1 pastaie vanilie
- 30 g amidon
- 20 g gris
- 2 ouă+ 1 galbenuș
- 80 g stafide
- 1 linguriță esență rom
- 100 ml lapte
- 1/2 linguriță coajă rasă de portocală
Cum se prepară cel mai fraged aluat de pască
Acum că am pregătit toate ingredientele necesare, este timpul să ne apucăm de treabă. Secretul pe care toate gospodinele îl fac este să lase la dospit aluatul timp de 40-50 de minute la temperatura camerei, pentru a deveni fraged și pufos.
În continuare, se frământă coca bine de tot, până nu se mai lipește de mâini. Apoi, oprește 30-40% din aluat pentru decor, iar pe restul îl întinzi în tava în care vei coace aluatul. Truc important: coca trebuie întinsă și pe pereții tăvii, nu doar pe fund. Adaugă stafidele în lapte cu rom, apoi amestecă ingredientele pentru crema de brânză până când vei obține o cremă omogenizată.
În continuare vei scurge stafidele din lapte, le vei pune în compoziția de brânză, se amestecă totul și apoi se va pune peste blat. Pentru decor, modelează un șnur lung pentru margine, iar crucea va fi pusă în mijloc. Scoate pasca în cuptorul preîncălzit la 160 grade timp de 50 de minute. Nu uita să o ungi cu gălbenuș de ou și, apoi, o mai pui la cuptor pentru încă 10 minute la 180 grade.
După ce oprești cuptorul, se lasă pasca în cuptor pentru o jumătate de oră, apoi se lasă la răcit. O poți felia după cinci ore. Asta e tot. Poftă bună!