Porcii vii sunt comercializați la prețuri ce variază între 15 și 25 lei pe kilogram, însă majoritatea oamenilor nu sunt conștienți că, după procesul de tăiere, se pierde o mare parte din greutate, ceea ce duce la o creștere considerabilă a prețului final.
În județul Arad, prețul porcilor crescuți „la țară” pentru sacrificare este de 15-16 lei pe kilogram, în timp ce în alte regiuni prețurile variază: 18 lei/kg în Prahova, 20 lei/kg în Gorj, 23 lei/kg în Dâmbovița și 25 lei/kg în Craiova.
De exemplu, un porc care cântărește între 114 și 115 kg „în viu” poate avea un preț cuprins între 1.715 lei (la un tarif de 15 lei/kg) și 2.875 lei (la prețul de 25 lei/kg în Craiova).
Conform surselor de specialitate, imediat după sacrificare, înainte de tranșare, porcul pierde aproximativ 15% din greutate doar prin scurgerea sângelui. În mod tradițional, după înjunghiere și scurgerea sângelui, gospodarii procedează la pârlirea porcului, o etapă esențială pentru obținerea unui șorici fraged, iar în acest proces porcul mai pierde din greutate. După tranșare, urmează curățarea și golirea intestinelor și a burții, iar în final, porcul „în viu” ajunge să piardă între 25 și 28% din greutatea sa totală.
Pentru a calcula greutatea unui porc fără a-l urca pe cântar, specialiștii folosesc o formulă bazată pe măsurători. Iată pașii pentru calcul:
Măsurarea lungimii porcului (L): Se măsoară de la spatele urechilor până la începutul cozii.
Măsurarea circumferinței porcului (C): Se măsoară din spatele picioarelor din față ale animalului.
Greutatea aproximativă a porcului (G) poate fi estimată folosind formula:
G = C x C X L x 69,3
unde:
G – Greutatea aproximativă a porcului
L – lungimea porcului
C – circumferinţa porcului
69,3 – constanta de calcul
Pentru a se afla greutatea carcasei porcului se înmulţeşte greutatea aproximativa cu 0,72
Carcasa = G x 0,72
Model calcul:
L= 1,02 m
C = 1,27 m
G = C X C X L x 69,3 = 1,27 X 1,27 X 1,02 X 69,3 = 114 kg
Greutatea carcasei este G X 0,72, adică 82 kg.
Asta înseamnă că porcul de 114 kg „pierde” după sacrificare și tranșare 32 de kilograme, respectiv 28% din greutatea inițială.
În piețele și târgurile din țară, porcii sunt vânduți „în viu” la prețuri de 15-16 lei pe kilogram. Astfel, un porc de 100 kg poate costa între 1.500 și 1.600 lei, iar unul de 150 kg între 2.250 și 2.400 lei.
Totuși, este important să fiți atenți la sursa de unde cumpărați. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă câteva măsuri esențiale pentru românii care doresc să achiziționeze porcul de Crăciun din piețe, târguri sau chiar din gospodăriile țăranilor.
Cumpărați produse din unități autorizate – Acest lucru vă garantează că produsele au fost controlate și nu prezintă riscuri pentru sănătate.
Solicitați vizita unui medic veterinar înainte de sacrificare – Este esențial să verificați dacă porcul pe care intenționați să-l consumați de Crăciun nu este bolnav, pentru a evita orice pericole pentru sănătatea familiei.