Cât se fierbe lintea. Ingredientul secret pe care îl pun turcii în supa de linte
Dacă ești interesat să adaugi mai multe fibre în dieta ta, lintea este una dintre primele opțiuni la care ar trebui să te gândești. Aceste leguminoase mici sunt o sursă puternică de proteine și fibre, sunt ușor de gătit și au un gust pământesc delicios. Dar cât se fierbe lintea și cum să o gătești ca să fie delicioasă?
Cum să gătești lintea
Să gătești linte este super simplu. În plus, beneficiile sunt enorme.
Prima oară trebuie să clătești lintea. Uneori, vei găsi mici pietricele sau impurități amestecate în lintea uscată. Pentru a evita să le consumi, clătește lintea într-o sită fină și verific-o înainte de a o găti. Aruncă orice linte uscată, cu impurități sau care arată rău.
Citește și: Alimente de post extrem de importante. Nutriționiștii insistă să le consumăm
Apoi, trebuie să o fierbi. Spre deosebire de gătitul cuscusului sau al quinoei, nu este nevoie să folosești o anumită proporție ca să îți iasă bine. Pur și simplu umple o oală mare pe jumătate cu apă, adu-o în punctul de fierbere și adaugă lintea. Timpul specific de gătire va depinde de tipul de linte pe care o gătești.
Cât se fierbe lintea. Tipuri de linte și cum să le folosești
Nu toate soiurile de linte sunt interschimbabile, iar fiecare funcționează mai bine în diferite tipuri de rețete. Iată câteva dintre soiurile pe care le vei întâlni cel mai des în magazine, împreună cu sugestii despre cum să le folosești:
Linte verde – Aceasta își păstrează forma pe măsură ce fierbe și are o textură fermă. Este ideală pentru salate și paste, iar textura lor robustă este delicioasă și în supe. Lintea verde se fierbe cam 10-15 minute.
Te-ar putea interesa și: Alimentele adorate de români, periculoase pentru sănătate. Specialiștii avertizează, nu le mai consuma crude
Linte Belug – această linte neagră este foarte asemănătoare cu cea verde. De fapt, le poți folosi interschimbabil în majoritatea rețetelor cu linte. Se fierbe aproximativ 20 de minute și are o textură plăcută.
Linte maro sau linte obișnuită – Dacă vrei să faci o supă sau tocăniță acasă, fie linte verde obișnuită, fie cea maro ar fi o alegere excelentă. În loc să-și păstreze forma, aceste bobițe mici se înmoaie și devin cremoase în timpul gătirii. Pune lintea uscată într-o oală mare cu apă care fierbe și las-o să fiarbă până devine moale, aproximativ 30 de minute.
Lintea roșie – Această linte se gătește mult mai repede decât oricare altă varietate. Devine moale în doar 15 minute de fierbere. Pe măsură ce fierbe, se topește și se dizolvă, creând o textură cremoasă și delicioasă. Este o alegere excelentă pentru a o adăuga în curry, tocănițe sau mâncăruri orientale cu multe condimente.
Cum folosești lintea. Ingredientul secret folosit de turci pentru o supă de linte delicioasă
Supa cremă de linte este una dintre cele mai populare moduri de a consuma linte. Poți face o supă delicioasă și hrănitoare cu linte verde sau maro, adăugând legume, condimente și, opțional, puțină smântână de gătit. Aceasta este o opțiune excelentă pentru zilele răcoroase de toamnă.
Citește și: Alimentele perfecte pentru toamnă. Trebuie să le consumi, nu îngrașă deloc
Lintea este o bază excelentă pentru salate. Poți găti lintea și apoi să o amesteci cu legume proaspete, ierburi, ulei de măsline și zeamă de lămâie pentru a crea o salată sănătoasă și hrănitoare. Poți să adaugi și feta, avocado sau nuci pentru mai multă textură și savoare.
Lintea se potrivește perfect în curry-urile vegetariene sau vegane. Poți găti lintea cu legume, lapte de nucă de cocos și condimente precum curry, turmeric și ghimbir pentru a crea un fel de mâncare bogat și parfumat. Servește-l cu orez sau pâine naan pentru o masă completă.
Lintea poate fi utilizată pentru a face hamburgeri vegetarieni sau vegani delicioși. Gătește lintea și amestec-o cu legume, condimente și pesmet sau făină pentru a obține o compoziție. Apoi, formează burgerii și prăjește-i într-o tigaie. Adaugă legume, sosuri și topping-urile preferate și ai un burger delicios
Lintea poate fi folosită și ca adaos în paste. Gătește lintea și amestec-o cu sos de roșii, ierburi și parmezan. Servește acest amestec peste paste pentru o masă savuroasă și hrănitoare.
Te-ar putea interesa și: Alimentul pe care să nu-l mai consumăm toamna. Sfatul vital al doctorului Vlad Ciurea
Dacă ai mâncat vreodată supă de linte turcească și vrei să încerci acasă, trebuie să știi că aceștia folosesc un ingredient secret care dă acel gust inconfundabil.
În majoritatea restaurantelor turcești, ea este îngroșată cu făină albă, spre deosebire de modalitatea de îngroșare obișnuită: cartoful.
Cartoful nu adaugă niciun gust supei și este folosit doar pentru a ajuta lintea să îngroașe supa. Câteva secrete fac supa de linte turcească excepțional de bună. Un element-cheie pentru a amplifica aroma este să călești legumele înainte de a fierbe lintea.
Un alt aspect important este supa de legume. Aceasta nu adaugă doar aromă, ci oferă și o culoare galbenă superbă supei și o face bogată în gust. În plus, turcii adaugă suc proaspăt de lămâie. Acesta împrospătează și face supa mai plăcută și delicioasă.