Cât s-au scumpit produsele alimentare în ultimele 12 luni. INS a dat vestea tristă

de: Corina Oprea
13 11. 2023

Românii au fost martorii unor scumpiri majore în ultimul timp, iar acest fapt e indicat de datele oficiale. Institutul Naţional de Statistică a publicat date importante, care atestă faptul că produsele alimentare s-au scumpit major în ultimul an. Care este rata majorării prețurilor și ce spun autoritățile despre această situațieș

Alimentele, tot mai scumpe

Românii se plâng tot mai multe de scumpirile de la noi din țară. Toate domeniile au fost afectate, dar cel mai mult simțim schimbările în ceea ce privește alimentele pe care le cumpărăm în mod obișnuit.â

În luna octombrie, rata anuală a inflației a înregistrat o ușoară scădere la 8,07%, comparativ cu nivelul înregistrat în luna septembrie, care fusese de 8,8%. Această evoluție a avut loc în contextul în care prețurile mărfurilor alimentare au înregistrat o creștere de 8,66%.

Informațiile provin de la Institutul Național de Statistică și au fost făcute publice într-un raport lansat în cursul zilei de luni. Anunțul este unul îngrijorător, care evidențiază că situația din țara noastră este din ce în ce mai dificilă.

„Indicele preţurilor de consum în luna octombrie 2023 comparativ cu luna septembrie 2023 a fost 100,57%. Rata inflaţiei de la începutul anului (octombrie 2023 comparativ cu decembrie 2022) a fost 6,3%.

Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2023 comparativ cu luna octombrie 2022 a fost 8,1%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2022 – octombrie 2023) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2021 – octombrie 2022) a fost 12,0%”, precizează INS.

Potrivit informațiilor furnizate de INS, în luna octombrie 2023, indicele armonizat al prețurilor de consum a înregistrat o creștere de 100,58% în comparație cu luna septembrie 2023. Rata anuală a inflației, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), a atins 8,3% în octombrie 2023, în comparație cu aceeași lună a anului precedent, octombrie 2022.

De asemenea, se observă că rata medie a modificărilor prețurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2022 – octombrie 2023) față de precedentele 12 luni (noiembrie 2021 – octombrie 2022), determinată pe baza IAPC, a fost de 11%.

Nicolae Ciucă reunoaște că plafonarea prețurilor nu e eficientă

La data de 17 octombrie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a comunicat că măsura de plafonare a adaosului comercial va fi prelungită cu trei luni, până la finele lunii ianuarie 2024. În plus, se va extinde lista alimentelor supuse plafonării adaosului comercial, incluzând acum și produse precum orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul.

Nicolae Ciucă, fostul prim-ministru, admite că ordonanța emisă de Guvernul Ciolacu, care a impus plafonarea adaosului comercial la anumite alimente, nu își atinge scopul, chiar dacă atât perioada de implementare, cât și lista de produse afectate tocmai au fost extinse.

Vezi și: Domeniul în care se câștigă mai bine decât în IT. Sunt cele mai mari salarii din România

În ciuda acestui fapt, prețurile au crescut radical în cazul multor alimente, semn că proiectul nu are niciun efect. Nicolae Ciucă spune că a fost gândit bine înainte de a fi impus, dar se pare că situația s-a schimbat pe parcurs.

Oficialul crede că unii retaileri au scăzut anumite prețuri, pe cele ale produselor impuse de stat, în timp ce pe altele le-au majorat. Ca să nu înregistreze pierderi, au compensat ieftinirea cu alte scumpiri, motiv pentru care observăm că scoatem la fel de mulți bani din buzunar atunci când mergem la cumpărături.

„După toate discuţiile şi după o convingere proprie, impunerea unor astfel de plafoane nu funcţionează tot timpul, pentru că atunci când discuţi cu un retailer poate să se angajeze să menţină sau să reducă preţul pe o anumită gamă de produse.

Poate să o joace din creşterea preţurilor la celelalte produse, pentru că, dacă ar fi să urmărim şi sa vedem care sunt efectele, ar trebui să înţelegem că la nivelul retailerului se produce o plafonare a profitului, o scădere a profitului”, a explicat liderul PNL, la Prima News.

Cele mai consumate alimente

Chiar dacă prețurile au crescut, există alimente fără de care oamenii nu pot trăi. Le consumă în cantități mari, poate și zilnic și sunt foarte întâlnite în meniul lor obișnuit, indiferent de preț

Te-ar putea interesa și: Compania aeriană străină care a vândut bilete de avion cu mai puţin de 10 lei. Greşeala care i-a costat scump pe angajaţi

În cultura românească, pâinea ocupă un loc special în alimentație. Pâinea proaspătă, cu crustă crocantă și miez pufoas, este o prezență constantă în fiecare gospodărie. Produsele de panificație, cum ar fi mămăliga și colțunași, completează selecția bogată de produse de patiserie.

Carnea de porc ocupă un loc privilegiat în gastronomia românească. Micii la grătar, cârnații și toba sunt preparate populare, îndeplinind gustările festive și zilele obișnuite.

Produsele lactate, precum brânza și iaurtul, sunt esențiale în alimentația românească. Brânza de burduf, telemeaua și cașcavalul completează opțiunile, aducând o varietate de arome și texturi.

Proteinele ocupă un loc central în alimentația globală, reprezentând un element esențial în meniurile din diverse regiuni. Carnea, fie ea de pui, vită sau pește, rămâne o sursă primară de proteine pentru multe culturi.

În același timp, sursele alternative de proteine, precum tofu, nucile și leguminoasele, câștigă popularitate pe măsură ce consumatorii devin mai conștienți de impactul asupra sănătății și al mediului.

Tendințele recente în alimentație indică o creștere a cererii pentru alimente sănătoase și sustenabile. Astfel, legumele, fructele și produsele organice atrag din ce în ce mai mulți consumatori. Alte tendințe notabile includ accentul pe alimentele cu conținut redus de zahăr și sare, încurajarea consumului de produse sănătoase.