Cât rezistă carnea la garniță. Secretul bunicilor pentru un gust ca în copilărie

de: Dana Cazacu
03 12. 2022

Cât rezistă carnea la garniță. Carnea poate rezista câteva luni bune, dacă este conservată într-un mod corect. Bunicii sunt cei care au conservat carnea în cel mai corect mod. Aceștia aveau o metodă specială, în funcție de care făceau acest lucru. Ei o puneau la borcan sau la garniță, cum i se mai spunea. Iată câr rezistă carnea la garniță.

Cât rezistă carnea la garniță

Pentru a conserva carnea pentru un timp îndelungat, bunicii noști o puneau la borcan sau la garniță. Garnița este un vas de metal cu care se transportă lapte sau  alte lichide. Acest mod de conservare este unul tradițional și delicios.

Iată cum procedau bunicii noștri pentru a pune carnea la garniță și care erau ingredientele de care aveau nevoie:

  • 3 kilograme de carne proaspătă de porc
  • 2 kilograme de cârnați proaspeți de porc
  • 2 kilograme de untură. Aceasta se obține din 5 kilograme de grăsime proaspătă, albă și cu miros plăcut și slănină de topit
  • 1 linguriță de sare la 1 kilogram de untură.

Mod de preparare

Se începe cu prepararea unturii. Grăsimea și slănina se taie în bucăți de aproximativ 3 cm. Acestea se pun într-o oală emailată sau din inox, peste care se toarnă 2 căni cu apă. Se pune pe foc unde se lasă la topit, amestecând des, când începe să fiarbă, pentru a nu se prinde de oală. Când bucățile de slănină scad în volum, se ia de pe foc. Se scurge untura rezultată, cu ajutorul unei site.

Se trece la porționat carnea, în bucăți de circa 3 cm. Cârnații se taie în bucăți puțin mai mari decât degetul mic. După ce se aranjează, trebuie fiartă înăbușit, la foc mic, în cele 2 kg de untură, care se cântărește pentru a ști câtă sare se pune. Se stropește cu untură, din când în când, ca să prevină oxidarea și se amestecă des. Când începe să se rumenească este gata. În general, procesul durează cel puțin o oră și jumătate.

Carnea la garniță – cât rezistă

Depozitarea cărnii

După preparare, carnea se așază într-un borcan sau într-un vas de ceramică, sau în garniță în așa fel încât să nu rămână goluri printre bucățile de carne. La final, carnea se va acoperi cu un strat de untură, care trebuie să aibă câțiva centimetri.

Pentru depozitare, aceste vase trebuie să fie ținute într-un loc întunecat și rece. Untura care este retopită nu trebuie să se pună peste carne, în nici un caz, deoarece conține peroxizi, care vor strica carnea bună.

Carne de porc la borcan

Carnea la garniță este o idee excelentă, deoarece rezistă timp de mai multe. Este foarte ușor de pregătit masa atunci când ai așa ceva, deoarece tot ce trebuie să faci este să scoți această carne delicioasă de la borcan, cu tot cu untură și să o încălzești, într-o cratiță. Aceasta se poate servi alături de garnitură, cum ar fi:

  • mămăligă caldă
  • fasole
  • iahnie de fasole
  • varză călită
  • piure de cartofi
  • garnitură de orez.

Untura rămasă, amestecată cu resturi de carne se mai poate folosi, pentru un mic dejun delicios. Aceasta se întinde pe felii de pâine, frecată cu usturoi, sau fără usturoi și cu ceapă roșie tocată mărunt și presărată peste.