Cât oţet se pune la un litru de apă pentru afidele de pe trandafiri. Aşa scapi de o mare problemă, vei avea flori din belşug până toamna

de: Ștefan R. Apostol
08 04. 2024

Tuturor ne plac florile, și în special trandafirii, dar pentru a avea flori spectaculoase și fără probleme, este bine de știut cât oţet se pune la un litru de apă pentru afidele de pe trandafiri. Aşa scapi de o mare problemă, și vei avea flori din belşug până toamna.

Trandafirii, cele mai spectaculoase flori din grădina ta, și inamicu afidele

Trandafirii sunt una dintre cele mai populare plante de grădină, cultivate pentru florile lor romantice și parfumul lor încântător. Aceste plante îndrăgite pot fi predispuse la o serie de dăunători, în special afidele, care sunt atrase de trandafiri pentru seva dulce care se găsește în interiorul frunzelor, tulpinilor și mugurilor, astfle că mulți apelează la trucul prin care își protejează trandafirii.

Afidele sunt un dăunător comun din grădină care se hrănește cu seva plantelor. Aceștia provoacă daune unei mari varietăți de plante, inclusiv trandafirilor. Insectele adulte au corpuri de formă ovală și se găsesc de obicei în grupuri.

Afidele pot ierna pe plante și sub frunze sau sub mulci, iar ouăle eclozează la începutul primăverii. Larvele nou eclozate se hrănesc cu plante și încep să depună ouă când devin adulți.

Majoritatea afidelor nu au aripi și se deplasează târându-se, deși unii adulți pot dezvolta aripi. Acești dăunători sunt prezenți în majoritatea zonelor climatice. Populațiile de afide se pot înmulți rapid, infestând plantele într-un timp scurt.

O infestare majoră cu afide poate provoca daune grave țesutului plantelor, slăbind sau chiar ucigând plantele, astfel că specialiștii recomandă și în acest caz folosirea unor soluții rapide, așa cum se întâmplă și în cazul puricilor de trandafiri.

Cât oţet se pune la un litru de apă pentru afidele de pe trandafiri

Există multe modalități de a controla afidele fără a folosi substanțe chimice periculoase în grădină. Afidele au mai mulți dușmani naturali, inclusiv alte insecte, larve de insecte și păsări, și se mișcă destul de încet, ceea ce le face ușor de îndepărtat cu mâna sau de țintit cu spray-uri.

Afidele se înmulțesc rapid, așa că poate fi nevoie de o combinație de metode, precum și de eforturi repetate pentru a le controla complet. Fiți perseverent și răbdător, ar putea dura ceva timp până când veți vedea rezultate.

Una din variantele de a sccăpa defintiv de aceste dăunătoare, este să folosești și oțet, unul din cele 2 ingrediente din bucătărie care schimbă viața trandafirilor, dar, la fel de important, este să știi și cât oţet se pune la un litru de apă pentru afidele de pe trandafiri.

Cu alte cuvinte, se va face o soluție cu oțet, la 3 părți de apă, și folosită ca remediu pentru tratarea afidelor. Plantele sensibile pot suferi arsuri ale frunzelor, așa că asigurați-vă că testați o suprafață mică înainte de a aplica pe trandafiri sau pe orice alte plante.

Afidele de pe trandafiri, o mare problemă

Afidele au un aparat bucal ascuțit care mestecă și care este folosit pentru a străpunge țesutul vegetal, extrăgând seva din frunzele, tulpinile și mugurii de flori. Acest lucru cauzează o pierdere de nutrienți și apă, ceea ce stresează și slăbește planta.

Trandafirii deteriorați pot deveni mai sensibili la alți dăunători și boli. Unele specii de afide pot transmite viruși între plante. În cazuri extreme, plantele pot muri dacă afidele nu sunt controlate.

În timp ce se hrănesc, afidele excretă o substanță dulce și lipicioasă, numită mierea de albine, care poate duce la apariția mucegaiului de funingine, o substanță neagră care împiedică lumina să ajungă la frunziș. Acest lucru interferează cu fotosinteza, ceea ce poate împiedica creșterea plantelor de trandafir.

Concluzie

Afidele se hrănesc cu tulpini moi, ramuri, muguri și fructe, preferând noile creșteri fragede în detrimentul frunzelor mai rezistente. Așa că, odată depistate, este imperativ necesar să faceți ceva pentru a scăpa de ele, altfel orice plantă ați avea, va fi distrusă în cele din urmă de aceste dăunătoare.

Acum că ai aflat care este una din soluții, și cât oţet se pune la un litru de apă pentru afidele de pe trandafiri, apucă-te imediat de treabă, altfel există riscul să rămâi fără aceste spectaculose flori.