Cât moștenește copilul după moartea unui părinte. Ce spune legea, de fapt
După decesul unui părinte se face succesiunea. Întrebarea cel mai des întâlnită este cât moștenește copilul după moartea unui părinte. Când o persoană moare fără a lăsa un testament valabil, proprietatea sa trebuie să fie împărțită conform anumitor reguli. O persoană care moare fără a lăsa testament se numește persoană abtestată. Doar partenerii căsătoriți sau civili și alte rude apropiate pot moșteni în conformitate cu aceste reguli. Copilul se încadrează ca fiind moștenitor. Iată așadar cât moștenește copilul după moartea unui părinte.
Cât moștenește copilul după moartea unui părinte
Partenerii căsătoriți sau partenerii civili moștenesc averea decedatului, în baza legii, numai dacă sunt căsătoriți efectiv sau în parteneriat civil la momentul decesului. Deci, dacă sunt divorțați sau dacă parteneriatul civil a fost încheiat legal, nu pot moșteni în conformitate cu legea.
Partenerii care s-au despărțit informal pot moșteni în continuare conform legilor. Partenerii de concubinaj (uneori numiți în mod greșit parteneri de drept comun) care nu au fost nici căsătoriți, nici într-un parteneriat civil nu pot moșteni persoana decedată. Există și alți moștenitori după cum prevede și legea din Dreptul Civil, care stă la baza succesiunii legale. Potrivit acestei, ordinea moștenitorilor legali este următoarea:
- Clasa I – soțul supraviețuitor, descendenții (copiii defunctului, copiii copiilor acestora, fără limitare cu privire la gradul de rudenie);
- Clasa a II-a și a III-a – ascendenții (părinții, bunicii)
- Clasa a IV-a – colateralii până la gradul al patrulea inclusiv (unchi, mătuși ai defunctului, veri primari și frații și surorile bunicilor defunctului).
Dreptul la moștenire al copiilor
Copii defunctului au dreptul la moștenire în orice caz. Excepție face situația în care aceștia refuză să moștenească ceva, sau în cazul în care sunt înlăturați parțial.
Indiferent care este numărul copiilor defunctului, aceștia au dreptul la moștenire, fie singuri, fie alături de soțul supraviețuitor al persoanei decedate.
Împărțirea moștenirii între copii
În cazul în care, moștenirea este împărțită doar între copii, aceasta se împarte în mod egal, la numărul copiilor defunctului. Dacă alături de copiii persoanei care a murit se află și soțul supraviețuitor al acestuia, în acest caz, copiii moștenesc împreuna 3/4 din averea defunctului. Ulterior pe aceasta o vor împărți în părți egale.
În cazul în care, unui dintre copiii defunctului, a decedat înaintea acestuia, în locul lui se pot prezenta la moștenire, proprii lui moștenitori. Aceștia vor lua cota care li s-ar fi cuvenit dacă părintele lor ar fi fost în viață. În cazul în care părintele dorește dezmoștenirea unui copil, potrivit legii, copilul va avea în continuare dreptul la moștenire, doar că, cota pe care acesta ar trebuie să o primească, va fi redusă la jumătate.
Acte necesare pentru succesiunea după decesul unui părinte
Iată care sunt documentele necesare, în vederea eliberării certificatului de moștenitor, de către notariat, după dezbaterea succesiuni:
- Cerere tip;
- Certificat de deces (în original) al persoanei pentru care se face succesiunea;
- Certificat de atestare fiscală care atestă că persoana decedată nu are datorii la bugetul local sau la bugetul de stat;
- Certificat de naștere și căsătorie pentru soțul supraviețuitor, după caz;
- Certificat de naștere și de căsătorie, după caz, dar și alte acte de identitate pentru moștenitori;
- Acte de proprietate pentru bunurile lăsate moștenire;
- Testament, în cazul în care există unul;
- Acte de identitate moștenitori.