Cât mai ține valul de frig care a pus stăpânire pe România. Meteorologii nu au vești bune, noua avertizare de la ANM

de: Andrei Simion
21 10. 2024

Un val de frig a pus stăpânire pe România în acest weekend, iar temperaturile continuă să scadă. Conform prognozei emise de Elena Mateescu, directorul ANM, acest episod de frig va dura până marți, când vom începe să simțim o ușoară încălzire.

Meteorologii au avertizat că acest sfârșit de săptămână va fi marcat de nopți și dimineți cu temperaturi negative, în special în zonele depresionare.

„Până marți, acest episod de vreme rece va continua. Nopțile și diminețile vor fi deosebit de reci, cu temperaturi care vor scădea până la minus șapte sau minus opt grade Celsius în unele regiuni. Chiar și în Capitală, am înregistrat o minimă de -1°C,” a explicat Elena Mateescu într-o intervenție la Antena 3.

Temperaturi sub media normală a acestei perioade

Temperaturile diurne vor fi și ele sub media normală pentru această perioadă, variind între 9 și 18°C, ceea ce indică o vreme mai rece decât normalul calendaristic. Totuși, de marți, se va observa o ușoară creștere, când temperaturile vor ajunge la 16-22°C în întreaga țară, inclusiv în București, unde maximele vor atinge 19-20°C.

Prognoza pe termen lung: Ce urmează?

De marți încolo, temperaturile vor crește nu doar ziua, ci și noaptea. „Dacă în weekend avem minime între minus opt și patru grade Celsius, de marți aceste valori vor deveni pozitive în mare parte din țară, variind între două și opt grade Celsius,” a mai adăugat Mateescu.

Ce ne așteaptă  în iarna 2024-2025: vortexul Polar și înghețul

În privința iernii care urmează, semnalele indică un posibil vortex polar slăbit. Vortexul polar, un ciclon de aer rece deasupra Polului Nord, joacă un rol esențial în menținerea temperaturilor la nivel global.

„În anii în care acoperirea de zăpadă în octombrie a fost mai mare, vortexul polar a fost mai slab, ceea ce a dus la ierni mai reci în regiunile temperate,” se arată în studii citate de Antena 3. Acest fenomen ar putea aduce ierni mai reci și mai lungi în emisfera nordică, crescând șansele de perturbări meteorologice și frig extrem.

Așadar, România va trece printr-un episod de frig intens, însă acesta va fi urmat de o ușoară încălzire de la începutul săptămânii viitoare, oferind o gură de aer mai cald înainte de eventualele provocări ale iernii care se apropie.