Cât lapte și cât ulei trebuie să pui în chec pentru a ieși pufos. Rețeta veche de 25 de ani
Desertul de suflet al românilor, un deliciu cu care ne răsfățau mamele și bunicile, dar o rețetă ce le dă multora bătăi de cap. Pentru a fi sigur că nu dai greș niciodată când îl prepari, este important să ții cont de două detalii importante. Află, din rândurile de mai jos, cât lapte și cât ulei trebuie să pui în chec pentru a ieși pufos.
Cea mai bună rețetă de chec
Cine poate refuza o felie delicioasă de chec? Gustos, aromat, cu o textură fină, pentru mulți este desertul copilăriei, gustarea cu care ne răsfățau mamele și bunicile noastre. Cu toate că nu este deloc complicat de preparat, puțini știu că, de fapt, cheia succesului este reprezentată de două ingrediente.
Așadar, dacă nu vrei să mai ai parte de surprize neplăcute în momentul în care îl scoți din cuptor, trebuie să știi cât ulei și cât lapte trebuie să pui în chec. Această rețetă folosită de nu mai puțin de 25 de ani de o gospodină de la noi din țară nu a dat greș niciodată.
Cât lapte și cât ulei trebuie să pui în chec pentru a ieși pufos
Vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:
- patru ouă
- un praf de sare
- 200 grame de zahăr
- 150 grame de faină
- 30 mililitri de ulei
- 30 mililitri de lapte
- o linguriță de praf de copt
- o lingură de cacao
- o jumătate de plic de zahăr vanilat
De ce se lasă checul, de fapt. Greșelile pe care le fac gospodinele, nu va mai ieși pufos
Mod de preparare
Gospodina și-a împărtășit rețeta în mediul online, explicând pas cu pas modul de preparare:
„Reteta asta o am in caietul meu de prajituri de peste 25 de ani. Desi, de-a lungul timpului am incercat multe retete de chec, tot la ea ramas.
Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare si vanilia, pana cand prind consistenta, apoi incorporam zaharul, in doua transe, mixand continuu. Trebuie sa obtinem o bezea ferma si lucioasa, care sa nu curga din castron.
Galbenusurile le mixam cu uleiul, apoi adaugam si laptele. Turnam amestecul de galbenusuri peste bezea si il incorporam delicat cu o spatula. Faina o amestecam cu praful de copt si o inglobam la compozitia de oua”, a explicat ea, potrivit Gustos.ro.
Compoziția obținută se transferă într-o formă de cozonac ce a fost tapetată înainte cu hârtie de copt, dar vom lăsa într-un bol puțină compoziție pe care o vom amesteca cu lingura de cacao.
„Punem deasupra aluatului alb pe cel cu cacao si amestecam delicat cu o scobitoare pentru a obtine efectul marmorat.”
Vasul se pune la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și se lasă în jur de 40-45 sau până când trece testul scobitorii.