Cât este darul de nuntă în 2024. Suma pe care trebuie să o pună în plic nașii sau invitații
Organizarea unei nunți în 2024, cu toate detaliile bine puse la punct, te poate costa surprinzător de mult. Serviciile sunt mult mai costisitoare față de cum erau în urmă cu aproximativ cinci ani de zile. Dacă atunci, un meniu modest costa până în 300 de lei, astăzi această sumă aproape că nu e luată în calcul.
Din cauza majorării de prețuri și servicii, majoritatea mirilor preferă să facă nunți cu un număr modest de invitați. În urmă cu doi ani de zile, 90 la sută dintre evenimentele private de acest fel aveau până în 100 de persoane. Puține mai sunt cuplurile care își permit să organizeze nunți cu mulți invitați.
Ce trebuie să știi despre darul de nuntă
De la materia primă pentru un meniu normal de nuntă până la cele mai complexe și sofisticate servicii, prețurile s-au majorat uimitor de mult. În unele cazuri, scumpiri sunt de peste 50%, potrivit reprezentanților în domeniu. În aceste circumstanțe, și darul de nuntă și-a mărit valoarea.
O regulă nescrisă spune că un cuplu invitat la o nuntă trebuie să lase mirilor o sumă de bani echivalentă cu prețul dublu al mâncării și băuturii. Totuși, în funcție de regiunea în care are loc evenimentul privat, darul de nuntă poate să fie mai mic sau mai mare, după cum vom explica în continuare.
Câți bani oferi mirilor, în funcție de regiune
În Muntenia, darul de nuntă variază între 1.200 și 1.500 de lei în cazul unui cuplu. Bineînțeles, suma în cauză poate să crească în funcție de relația dintre invitați și miri. Dacă vorbim despre prieteni extrem de apropiați sau despre membri ai familiei, darul de nuntă crește.
Alături, în Oltenia, tradițiile arată că suma oferită în plic mirilor trebuie să fie între 1.000 și 1.600 de lei. Precizările menționate anterior rămân valabile în continuare. Trebuie amintit că, în această zonă a țării, se impune respectarea unor datini deosebite.
Cât de consistent să fie darul de nuntă în 2024
Nunți tradiționale se mai desfășoară și în Moldova, unde încă există persoane care țin foarte mult la tradiții și obiceiuri. Aici, darul de nuntă variază între 1.000 și 1.800 de lei. Bineînțeles, dacă mirii sunt apropiați, se așteaptă ca și contribuțiile financiare să fie pe măsură.
Aceeași sumă ca în Moldova se oferă și în Transilvania. În Dobrogea nu se pun în plic mai mult de 1.500 de lei, potrivit obiceiurilor. Suma variază însă, și în funcție de specificul evenimentului privat.
Citește și: Tinerii căsătoriţi, vânaţi de ANAF. Cum ar putea rămâne fără jumătate din darul de la nuntă
Darul de nuntă poate atinge și suma de 3.000 lei
Până la 1.700 de lei se oferă mirilor din Bucovina. Suma nu trebuie să fie însă mai mică de 1.000 de lei. Dacă invitații sunt foarte apropiați de miri, darul de nuntă poate să crească, în această regiune a țării, și până la suma de 3.000 de lei. Da, ai citit bine.
În zona Maramureșului, unde tradițiile și obiceiurile domină orice eveniment, la nunți se strâng sute și chiar mii de persoane. Mirii obișnuiesc să profite din plin de acest context. Fiecare cuplu oferă ca dar de nuntă o sumă între 1.200 și 2.000 de lei.