Cât este amenda pentru ITP expirat în 2024. Toți șoferii trebuie să știe asta
Inspecția Tehnică Periodică este un proces de evaluare și verificare a stării tehnice a vehiculelor pentru a asigura că acestea îndeplinesc standardele de siguranță și de mediu. ITP-ul este obligatoriu pentru toate vehiculele care circulă pe drumurile publice, dar cât este amenda pentru ITP expirat în 2024? Șoferii trebuie să știe ce pedepse îi așteaptă dacă circulă cu ITP-ul expirat.
Acte necesare ITP
Ca să îți faci ITP-ul, ai nevoie de următoarele acte:
- Certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul) în original, sau după caz, autorizația provizorie de circulație
- Actul de identitate al conducătorului auto, în original
- Polița RCA (asigurarea de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției auto, în original
Cartea de identitate a autovehiculului (CIV), în original și securizată de R.A.R.
Șoferul trebuie să prezinte aceste documente, să efectueze inspecțiile tehnice periodice și sa respecte termenele de realizarea a ITP-ului în funcție de categoria vehiculului.
Cât este amenda pentru ITP expirat în 2024
Conform legislației în vigoare, fiecare vehicul care circulă pe drumurile publice din România este obligat să dețină o Inspecție Tehnică Periodică (ITP) valabilă. În situația în care termenul de valabilitate al ITP-ului expiră, înmatricularea vehiculului este suspendată automat.
Conducerea unui autoturism fără ITP valabil atrage sancțiuni substanțiale, variind între 9 și 20 de puncte de amendă. În cazul în care înmatricularea vehiculului a fost suspendată, amenda aplicată este de 20 de puncte.
Aceste sancțiuni conduc la o amendă totală care poate ajunge până la suma de 6.600 de lei. Ca măsură suplimentară, talonul și plăcuțele de înmatriculare ale vehiculului vor fi reținute în momentul aplicării sancțiunilor.
Află detalii: Anunţ de la RAR pentru români. Este vorba despre ITP, unde poate fi făcut de acum. E o mare uşurare pentru şoferi
Atunci când un șofer este depistat circulând cu ITP-ul expirat, acesta se expune la primirea a două amenzi distincte. Prima amendă este pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil, iar cea de-a doua este pentru conducerea unui vehicul ale cărui drepturi de înmatriculare au fost suspendate.
Există cinci clase de sancțiuni:
- clasa I (2-3 puncte-amendă): 330 – 495 de lei;
- clasa a II-a (4-5 puncte-amendă): 660 – 825 de lei;
- clasa a III-a (6-8 puncte-amendă): 990 – 1.320 de lei;
- clasa a IV-a (9-20 de puncte-amendă): 1.485 – 3.300 de lei;
- clasa a V-a (21-100 de puncte-amendă): 3.465 – 16.500 de lei.
Cât costă ITP-ul în 2024
Prețul pentru inspecția tehnică periodică variază între 110 și 200 de lei, în funcție de service-ul ales, dar și de tipul autovehiculului. În plus, contează dacă mașina are benzină, diesel sau GPL.
În cazul unui microbuz sau al unui autoturism 4×4, prețul poate varia între 160 și 200 de lei.
Valabilitatea ITP-ului este de 3 ani pentru mașinile noi, de 2 ani în cazul autovehiculelor care au mai puțin de 8 locuri și de 1 an pentru mașinile mai vechi de 12 ani.