Cât este ajutorul social în 2022. Cine sunt românii care pot primi bani de la stat și ce condiții trebuie să îndeplinească

de: Ionuț Vieru
16 09. 2022

Cât este ajutorul social în 2022 și ce condiții trebuie să îndeplinească românii ca să primească bani de la stat. Ajutorul social se acordă persoanelor singure sau familiilor cu reședința legală în România, însă doar dacă venitul net lunar al persoanei sau al familiei este mai mic decât venitul minim garantat. Iată tot ce trebuie să știi despre ajutorul social în 2022.

Cât este ajutorul social în 2022 și în ce situații se oferă

De ajutorul social pot beneficia persoanele fără domiciliu sau reședință și fără locuință aflate în situație de nevoie. Aceștia trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere cum că nu au mai solicitat ajutorul social din partea altor primării.

Totodată, persoanele fără locuință beneficiază de ajutor social doar pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială din cadrul comunei, orașului sau sectorului în care locuiesc.

Există anumite condiții care trebuie îndeplinite pentru a primi ajutorul social. Atât familiile, cât și persoanele singure cu vârsta de peste 18 ani al căror venit lunar este mai mic decât venitul minim garantat, nu trebuie să dețină bunuri sau proprietăți precum următoarele:

  • clădiri sau alte spații locative în afara locuinței proprii;
  • terenuri din jurul locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 metri pătrați (mp) în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală;
  • autoturism(autoturisme) și/sau motocicletă(motociclete) cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora;
  • utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată;
  • utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric;
  • depozite bancare cu valoare de peste 3.000 RON;
  • suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 EUR pentru persoana singură, respectiv 2.500 EUR pentru o familie;
  • altele, cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social, și care sunt enumerate în anexa 4 a Hotărârii Guvernului nr. 50 din 19 ianuarie 2011.

Ajutoarele sociale au crescut de la 1 martie cu 5%

De la 1 martie 2022, toate beneficiile sociale care se raportează la ISR (indicatorul social de referință) au crescut, ca urmare a majorării cu 5,1% a acestui indicator, a anunțat Ministerul Muncii. Prin urmare, valoarea ISR a crescut de la 500 de lei, cât a fost în trecut, la 525,5 lei.

După aplicarea noii valori a ISR, baza de calcul pentru indemnizația de șomaj a fost majorată de la 375 de lei la 394 de lei. De asemenea, prima de inserție a crescut de la 1.500 de lei la 1.576, iar subvenția pentru persoanele marginalizate de la 2.000 la 2.102 lei.

Același procent de 5,1% a fost aplicat și beneficiilor de asistență sociale. Ajutorul social a crescut de la 142 de lei la 149 de lei, iar indemnizația minimă pentru creșterea copilului de la 1.250 de lei la 1.314 lei. De asemenea, indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap s-a majorat astfel: de la 350 lei la 369 pentru cei cu handicap grav și de la 265 lei la 279 pentru cei cu handicap accentuat.

Ajutorul social, înlocuit cu un alt tip de venit

Ajutorul social ar putea fi eliminat și înlocuit cu venitul minim de incluziune. Aceasta este una dintre soluțiile găsite de Guvern prin care mulți dintre cei care iau ajutor social să fie încadrați în munca. Prin urmare, dispare ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei. Aceste venituri vor fi comasate în „venitul minim de incluziune”.

Venitul de incluziune va fi un cumul între cele două venituri. Cu toate acestea, vine la pachet cu anumite condiții care să îi ajute pe români să își găsească un loc de muncă. Guvernul va acorda pentru aceștia ajutor social + alocația pentru susținerea familiei.